Varaždinski županijski vijećnici prije skupštine obišli dvorac Šaulovec – sjedište budućeg Europskog centra izvrsnosti

Varaždinski županijski vijećnici prije skupštine obišli dvorac Šaulovec – sjedište budućeg Europskog centra izvrsnosti

Dvorac Šaulovec će biti mjesto znanja i mjesto za okupljanje mladih talenata, što je i najbolji izbor namjene za županiju znanja, koja je prije 15 godina otpočela s centrima izvrsnosti jedinstvenim, vlastitim načinom za promociju najtalentiranijih učenika, pa Centre izvrsnosti danas kopiraju i drugi iz Hrvatske i Europe. rečeno je na današnjem obilasku dvorca od strane županijskih vijećnika.

  Danas ujutro neposredno prije početka šeste sjednice županijske Skupštine, županijski su vijećnici, predvođeni županom Varaždinske županije Anđelkom Stričakom, njegovom zamjenicom Silvijom Zagorec, predsjednikom Skupštine dr.sc. Josipom Križanićem i pročelnikom za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslavom Huđekom obišli dvorac Šaulovec u Črešnjevu  koji će biti sjedište budućeg Europskog talent centra i kako je rekao pročelnik Miroslav Huđek mjesto popularizacije znanosti, darovitosti, kulture i turizma u Varaždinskoj županiji.

Nakon obnove koja će se aplicirati na eu fondove, u dvorcu će, između ostalog, biti smješteni praktikumi za STEM područje, učionice umjetničke tematike, kao i učionice znanstveno-tehničke tematike s pripadajućim kabinetima te velika višenamjenska dvorana za manje skupove, događanja seminare... Praktikumi Centra izvrsnosti  predviđeno je u projektu bit će moderno uređeni i opremljeni najsuvremenijim tehnologijama.

Za ovaj organizirani razgled namjera nam je bila da se županijski vijećnici i svi zainteresirani upoznaju sa trenutnim stanjem dvorca Šaulovec i okolnim zgradama te stanjem okoliša. Može se konstantirati da dvorac sam po sebi i nije u toliko lošem stanju, budui da u njemu dugo nitko nije bio. Međutim, pravo stanje će se ustanoviti tek kada krene sanacija – uvodno je rekao predsjednik Skupštine dr.sc. Josip Križanić.

Pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek podsjetio je još jednom da će ovdje biti sjedište Europskog talent centra Hrvatske, centara izvrsnosti Varaždinske županije koji se temelji na četiri perspektive, a to je znanje, kultura, priroda i turizam.

-Sama obnova provodi se u četiri projektne cjeline koje obuhvaćaju obnovu i rekonstrukciju dvorca Šaulovec, zgradu uprave, pomoćne zgrade u funkciji dvorca i obnovu hortikulturalnih parkovnih površina. U tijeku je izrada idejnog rješenja koje će biti gotovo do prvog kolovoza, a u rujnu će biti predstavljen poslovni plan ovog kompleksa. U ovom trenutku rade se hitne intervencije. Prošle godine to je bilo krovište, a sada je to vanjska stolarija s ciljem sprječavanja daljnjih šteta na objektu. U ovom trenutku imamo natječaj na koji smo se prijavili za projektnu dokumentaciju što se tiče energetske sanacije i rekonstrukcije same zgrade i čekamo povoljan ishod. I nadalje ćemo se javljati na sve natječaje, kako bi ovaj projekt mogao saživjeti i biti brzo u funkciji – naglasio je pročelnik Huđek. 

 Podsjećamo, otkako je Varaždinska županija 2020. godine postala vlasnik dvorca, najprije je 2021. godine sanirano krovište, za što je utrošeno 450 tisuća kuna. Dosad su napravljena konzervatorska istraživanja, arhitektonske te geodetske snimke, a sve su to dokumenti koje će se u narednom razdoblju koristiti u prijavama za daljnje natječaje. Slijedi obnova vanjske stolarije. Riječ je o investiciji procijenjenoj na 1,5 milijuna kuna, a Ministarstvo kulture i medija odobrilo je 450.000 kuna u tu svrhu.

.Paralelno s obnovom dvorca provodi se i zaštita pokretne imovine koja je zatečena u dvorcu. Prošle godine napravljena je restauracija osam komada namještaja, za što je utrošeno 80.000 kuna, a ove godine nastavlja se restauracijom namještaja. Za tu namjenu planira se utrošiti 100.000 kuna u ovoj godini, pri čemu je 50.000 kuna, osiguralo Ministarstvo, dok će ostatak biti osiguran u proračunu Varaždinske županije. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.