Predsjednik Milanović posmrtno odlikovao pukovnika HV-a i zapovjednika 104. varaždinske brigade Ivana Sokača

Predsjednik Milanović posmrtno odlikovao pukovnika HV-a i zapovjednika 104. varaždinske brigade Ivana Sokača

Varaždin: Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović posmrtno je odlikovao pukovnika HV-a i zapovjednika 104. varaždinske brigade Ivana Sokača Redom kneza Domagoja s ogrlicom, za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu. 

Na svečanosti održanoj u vojarni „7. gardijske brigade Pume“ u Varaždinu, predsjednik Milanović odlikovanje je uručio obitelji Sokač te je pri tom rekao da odlikovanje dodjeljuje za ono veliko što je Ivan Sokač još 1991. godine dao Hrvatskoj, svoj život, koju nažalost nije dočekao kao slobodnu.

 „Njegova žrtva za Hrvatsku i doprinos davanju sebe neće biti nikada zaboravljeno. Ovo je samo jedan mali detalj kako se Hrvatska, među ostalim, može odužiti onima kojima treba, koji su bili tu kada ju je trebalo obraniti da bi je kasnije mogli oslobađati, i da bismo danas mogli biti jedna uređena država sa svojim boljkama. One će ostati i nakon što mi odemo,ali će doći i neka poboljšanja. Vjerujem da ćemo biti sve jači, uspješniji i otporniji na izazove i ugroze koje nas izravno i neizravno očekuju u svijetu u kojem živimo, i koji je sve kompliciraniji i sve nejasniji, ali da bi se situacija u Hrvatskoj razjasnila - trebali su ljudi kao što je bio pokojni Sokač“, poručio je predsjednik Milanović uručujući odlikovanje Red kneza Domagoja s ogrlicom obitelji Sokač.

 Pukovnik HV-a i zapovjednik 104. varaždinske brigade Ivan Sokač do sredine 1991. radio je u Teritorijalnoj obrani usporedno djelujući i u formiranju i opremanju prvih vojnih postrojbi na području tadašnje Zajednice općina Varaždin. Kada je u ljeto 1991. osnovana 104. brigada Zbora narodne garde, Sokač se otvoreno stavio na raspolaganje Republici Hrvatskoj. Njegove vještine do osobitog su izražaja došle u rujnu 1991. kada su se odigrale bitke za vojarne u Varaždinu i Međimurju. Predvodio je svoju postrojbu u oslobađajućim akcijama šireg pakračko-lipičkog područja.

 U tijeku provođenja akcije Alfa 91. (Akcije koja je u sklopu drugog dijela napadne operacije Orkan ’91, trajala je od 26. do 29. prosinca 1991. s ciljem oslobođenja mjesta istočno i jugoistočno od Pakraca te nastavka prema Okučanima), nažalost, ciljevi nisu ostvareni. Taj je kraj oslobođen tri i pol godine kasnije, u VRO Bljesak. U Pakracu na Gavrinici, 28. prosinca 1991. prilikom dovođenja novih snaga iz ivanečke 2. bojne na lijevi bok varaždinske 1. bojne, Ivan Sokač sa skupinom branitelja nailazi ispred neprijateljskog tenka, te pogiba zajedno s još trojicom hrvatskih branitelja.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.