Varaždinska županija domaćin 1. stručnog skupa upravnih odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo

Varaždinska županija domaćin 1. stručnog skupa upravnih odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo

Varaždinska županija domaćin je 1. stručnog skupa upravnih odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-Zagorske, Koprivničko-križevačke i Brodsko-posavske županije te gradova Varaždina, Čakovca, Krapine, Koprivnice i Slavonskog Broda. Time djelatnici i službenici spomenutih podjela imaju prilike poboljšati povezanost te ojačati suradnju između svojih odjela. 

Kao cilj skupa navedena je razmjenom iskustava postići ujednačeno postupanje u postupcima izdavanja akata iz područja gradnje, što je od iznimne važnosti za investitore i stranke u postupku u županijama i gradovima koji su po brzini i efikasnosti u izdavanju na samom vrhu u Republici HrvatskojStoga je uz Varaždinsku županiju organizator skupa i Međimurska županija pa su na početku sve prisutne pozdravili župan Varaždinske županije Anđelko Stričak te župan Međimurske županije Matija Posavec, a u ime Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine obratio se i Bojan Linardić, ravnatelj zavoda za prostorni razvoj.

 Župan Stričak je rekao kako je razmjena iskustava efikasan način dolaženja do pravih informacija, naglasivši važnost dokumenata kod izdavanja građevinskih dozvola.

Okupili smo se da čujemo iskustva drugih županija, gradova, na koji način štite taj okoliš, a s druge strane na koji način ga koriste. Upravo su ti dokumenti kao prilog kod izdavanja građevinskih dozvola izuzetno bitni. Stoga s jedne strane imamo uvijek potrebu za zaštitom, a s druge strane da se građanima omogući mogućnost korištenja tog prostora što brže i efikasnije da dođu i pod istim uvjetima do tih dozvola. Vjerujem da će upravo ovaj današnji skup još unaprijediti tu našu suradnju sa susjednim županijama pogotovo kad govorimo o susjednoj Međimurskoj županiji jer tu kod nas vam je uvijek najveći problem, ne daj Bože da se nešto kod nas može, a kod njih ne može ili obrnuto. Zahvaljujem županu Posavcu na dolasku, ovo je ujedno i prilika da porazgovaramo o drugim vidovima suradnje – rekao je župan Stričak.

Župan Posavec je naznačio kako su napravljeni konkretni koraci u povezivanju i kvalitetnijoj suradnji Upravnih odjela za graditeljstvo, prostorno planiranje i zaštitu okoliša, odjela koji su, smatra, vrlo važni za jedinice lokalne i regionalne samouprave jer upravo ti odjeli moraju biti maksimalno u službi građana, biti efikasni i učinkoviti.

Napravili smo konkretne korake u povezivanju i kvalitetnijoj suradnji Upravnih odjela za graditeljstvo, prostorno planiranje i zaštitu okoliša. To su upravni odjeli koji su vrlo važni za jedinice lokalne i regionalne samouprave zato jer oni moraju biti maksimalno u službi građana, moraju biti izrazito efikasni i učinkoviti. Riječ je naravno o izdavanjima građevinskih dozvola i rješavanju imovinskopravnih pitanja. U Međimurju, samo u prvih šest mjeseci, mi smo dobili 1281 zahtjev za izdavanje dozvola iz domene spomenutog upravnog odijela, što je povećanje od 30 posto u odnosu na prošlu godinu. Također znamo da je država zatrpana imovinskopravnim zahtjevima, kojih je preko 60 tisuća pa je u konačnici cilj ovog povezivanja, suradnja i s drugim upravnim odijelima diljem Hrvatske bila ta, da su se  Županije pokazale kao vrlo efikasne institucije u rješavanju takvih administrativnih prepreka. Pa stoga, nema razloga da se ne preuzmu neki poslovi kako nam građani ne bi trebali čekati, nego da upravo izdavanje tih dozvola i opći rad upravnih odjela za graditeljstvo i prostorno planiranje budu brzi, učinkoviti i efikasni te kao i do sada, primjer za cijelu Hrvatsku-rekao je župan Međimurske županije.

 

Bojan Linardić, ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj je pozdravio održavanje ovakvih stručnih skupova te je naglasio kako oni doprinose kvaliteti rada svih Upravnih odjela.

Zajedničke teme od izdavanja građevinskih dozvola, legalizacije objekata pa sve do jačeg povezivanja i razmjene mišljenja su itekako dobrodošle stoga dajemo punu podršku ovakvom načinu rada- rekao je Linardić.

U radnom dijelu prigodne prezentacije održali su Mario Sambolec, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Varaždinske županije, Gordana Špehar Hafizović, voditeljica Uprave za nadzor, žalbe, razvoj informacijskog sustava i digitalizaciju, i doc.dr.sc. Matija Orešković sa Sveučilišta Sjever.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.