I ove studijske godine zahvaljujući bolnici i Međimurskoj županiji na stručnoj praksi u čakovečkoj bolnici 20-tak je mladih liječnika

I ove studijske godine zahvaljujući bolnici i Međimurskoj županiji na stručnoj praksi u čakovečkoj bolnici 20-tak  je mladih liječnika

"U Županijskoj bolnici Čakovec i ove godine studenti šeste godine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci obavljaju stručnu praksu u okviru kolegija Kliničke vještine, a biti nastavna baza jednom fakultetu veliko je priznanje čakovečkoj bolnici kao i iznimno poželjan oblik suradnje" - istaknuo je na današnjoj press konferenciji župan Matija Posavec.

Županijska bolnica Čakovec posljednjih desetak godina nastavna je baza za nekoliko ustanova iz visokog obrazovanja iz Hrvatske i Slovenije, kao i za obavljanje praktične nastave učenika srednjoškolskih ustanova zdravstvenog usmjerenja te za obavljanje pripravničkog i specijalističkog staža zdravstvenih radnika drugih zdravstvenih ustanova i privatnih ordinacija.

U tom smislu sjajna suradnja uspostavljena je s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci čiji studenti 6. godine ovdje obavljaju stručnu praksu u sklopu kolegija Kliničke vještinen te će im to iskustvo biti neprocjenjivo za početak rada.

U ovoj akademskoj godini kliničke vještine u Županijskoj bolnici Čakovec izbrusilo je 23 studenata, među kojima je 15 studenata iz Međimurja. S njima su radili čakovečki vrhunski specijalisti Danko Blažeka, dr. med., spec. otorinolaringologije; dr. sc. Ana Jurin Martić, dr. med., spec. anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja; dr. sc. Sandra Oslaković, dr. med., spec. transfuziologije; Sven Pal, dr. med., spec. dječje kirurgije i prim. dr. sc. Ivan Žokalj, dr. med., spec. radiologije, uži spec. ultrazvuka.

„Ovo je priznanje našoj bolnici i čast nam je što imamo specijaliste koji mogu studentima pružiti vrhunske vještine i znanja,“ kazao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Igor Šegović, a studente su na anašnjoj konferenciji za medije predstavljale Marta Trnski, Ines Rudec i Dora Trakoštanec koja je u ime kolega zahvalila Županiji na podršci i na znanju koje su im prenijeli stariji kolege, specijalisti.

Međimurska županija studentima koji nisu iz našega kraja sufinancira smještaj te dio troškova prehrane tijekom obavljanja prakse: „Riječ je o važnoj obuci budućih mladih liječnika kvalitetnim modelom individualnog rada, stoga hvala Međimurskoj županiji što je prihvatila i financijski podržava projekt“, rekla je dr. Ana Jurin Martić.

„Čast mi je biti dio ove inicijative i član ovog kolegija jer je riječ o obrazovanju kao najvažnijem preduvjetu i za razvoj zdravstva. Podržavamo svaku suradnju te su nam dobrodošli i drugi fakulteti ukoliko su zainteresirani da i njima budemo nastavna baza“, dodao je dr. Danko Blažeka.

„Vjerujem da su studenti dobili nove vještine i znanja te smo zahvalni što su i nama pomogli u održavanju vrhunske razine usluge u našoj Županijskoj bolnici Čakovec. Biti nastavna baza jednom sveučilištu, odnosno fakultetu, velika je stvar i takvim oblicima suradnje treba težiti. U tijeku je jedan izvrstan projekt - vezan uz medicinu – u kojem se u našoj Metalskoj jezgri izrađuje software za medicinsku dijagnostiku, konkretno za praćenje intrakranijalnog tlaka,“ rekao je župan Matija Posavec. Također naglasio je i da ulagana Međimurske županije u zdravstveni sustav nikada nisu bila veća te da je investicijski ciklus obuhvatio sve zdravstvene ustanove. „Upravo završavaju radovi na energetskoj obnovi bolnice te adaptaciji objekta Zavoda za javno zdravstvo kao i uređenju suterena u zgradi Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije. Krenuli smo u veliki projekt formiranja centra palijativne skrbi te izgradnju suvremenih prostora za sve bolničke laboratorije: patološko-citološki, transfuzijski te medicinsko-biokemijski,“ zaključio je župan.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.