Prof.dr. sc. Marijan Cingula o održavanju 90. Međunarodne konferencije „Economic and Social Development“ (esd)

Prof.dr. sc. Marijan Cingula o održavanju 90. Međunarodne konferencije „Economic and Social Development“ (esd)

- Naše konferencije u Zagrebu već nekoliko godina imaju podnaslov „Kako izgraditi rezilijentno društvo“, pri čemu se misli na otpornost ili žilavost društva, točnije na njegovu sposobnost obnove nakon bilo kakvog kriznog zastoja. Naš partner, Sveučilište Libertas, ima u programu studija i smjer koji se zove Menadžment poslovne sigurnosti. Nema nikakve sumnje da je sigurnost poslovnih sustava, pa i cijele države, naročita važna u situaciji kad su ugroženi poslovni procesi. Vidjelo se u vrijeme krize zbog Covida, a naročito u vrijeme rata u Ukrajini, da prekid poslovnih procesa na ugrožava samo pojedina poduzeća ili pojedine industrijske grane nego i čitavo svjetsko tržište. Dodaju li se spomenutim prijetnjama još i ekološki problemi, koji su posljedica nebrige o životnom okolišu, sasvim je jasno da pitanja državne i korporativne sigurnosti izbijaju u prvi plan. - Rekao nam je to u povodu održavanja jubilarne 90. Međunarodne konferencije „Economic and Social Development“ (esd), prof. dr. sc. Marijan Cingula, jedan od pokretača konferencije.

Konferencija je održana u petak 16. prosinca u Zagrebu. u organizaciji varaždinske tvrtke VADEA na čeku s Domagojem Cingula i prvog privatnog sveučilišta u Hrvatskoj - međunarodnog sveučilišta Libertas.

- Suorganizatori skupa su međunarodne institucije koje su s varaždinskom tvrtkom VADEA ove godine organizirale ukupno četrnaest konferencija, i to u šest različitih država i četrnaest različitih gradova, a to su: Sveučilište Sjever (Hrvatska), Faculty of Management University of Warsaw (Poljska), Faculty of Law, Economics and Social Sciences Sale - Mohammed V University in Rabat (Maroko), ENCGT - Ecole Nationale de Commerce et de Gestion de Tanger/ Abdelmalek Essaadi University (Maroko) i Međimursko Veleučilište (Hrvatska). - Istaknuo je prof. Cingula te dodao: - Ovogodišnji zagrebački skup naslovljen je „Building Resilient Society: National and Corporate Security“, što znači da je glavna tema bila nacionalna i korporativna sigurnost, a održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske gospodarske komore i Jadranskog naftovoda.

Skup su otvorili predsjednik znanstvenog odbora esd konferencije, profesor Marijan Cingula, te predstavnici institucija partnera: Ante Samodol, prorektor za studente i organizaciju na Sveučilištu Libertas, Petar Mišević, savjetnik predsjednika HGK, i Mario Šiljeg, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, kao izaslanik Vlade RH. Skupu je prisustvovalo tridesetak izlagača iz Hrvatske i svijeta, koji su prezentirali svoje radove iz tematskog područja, a vrijedi napomenuti kako se ovaj skup već održao na svim kontinentima počevši od 2013. godine.

Organizacijski tim ovog znanstvenog skupa, ujedno je i najavio nadolazeće projekte u idućoj godini, koja će započeti online konferencijom u siječnju, zatim u Bangkoku (Tajland) u veljači, a slijede razne atraktivne destinacije u Hrvatskoj, Srbiji, Bugarskoj, Portugalu, Maroku i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

 

R

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.