Moćni Starship poletio je i eksplodirao na visini od 30 kilometara

Moćni Starship poletio je i eksplodirao na visini od 30 kilometara

Američka tvrtka SpaceX lansirala je sustav Starship, najjaču i najveću raketu na svijetu, koja bi mogla revolucionarizirati svemirska putovanja. Letjela je do 37 kilometara, ali se onda počela nekontrolirano okretati i raspala seMoćni Starship poletio je i eksplodirao na visini od 30 kilometara, objavio je rtvslo.

Prvi testni let sustava Starship završio je spektakularno. Starship je poletio oko 15:30 iz Boca Chice (Texas, SAD). Nije eksplodirao na ili u blizini platforme, čega se SpaceX najviše bojao - šteta bi bila ogromna. Već tijekom leta otkazala su tri motora raptor prvog stupnja, kojih ima 33, no Starship je ipak nastavio svoj put u nebo. Na visini od 37 kilometara ipak se očito nešto pokvarilo. Prvi stupanj Super Heavyja trebao bi se ugasiti i poslati drugi stupanj, Starship, na put. Nije bilo razvoda. Sustav se počeo nekontrolirano vrtjeti i padati dok se nije raspao na visini od 30 kilometara.

Let je bio probnog karaktera, tvrtka je zadovoljna postignutim. Prikupio je metrike koje će pomoći razvoju. Uskoro će nastaviti letjeti, više Super Heaviya i Starshipa je spremno. Super Heavy koje sada proizvode već su sljedeće generacije i dosta modificirani.
Prvi pokušaj lansiranja u ponedjeljak nije uspio 10 minuta prije paljenja zbog zamrznutog tlačnog ventila. U potonjem je bilo nešto vlage, koja se smrznula zbog hladnog goriva.Bio je to prvi let cijelog sustava, dok su prototipovi drugog stupnja u posljednje dvije godine nekoliko puta dosegnuli visinu od 10 kilometara. Samo je jedan od njih uspješno sletio.

Neispunjen plan leta
Super Heavy je bio prva zvijezda ovog leta. S 33 motora na metan, Raptor je postao najmoćniji prvi stupanj rakete koji je ikada poletio. Inače nije stigao u orbitu, ali po svoj prilici hoće u budućim letovima kojih će biti mnogo.
Starship je s jedne strane prekriven toplinskim štitom koji se sastoji od 18.000 keramičkih ploča. Hoće li učinkovito zaustaviti prijenos topline tijekom ponovnog ulaska u atmosferu, hoće li ostati ili otpasti? Fotografija: SpaceX
Planirano je "iskrcavanje" na vodenu površinu. Super Heavy bi se trebao prevrnuti nakon neprosuđenog lansiranja Starshipa, zatim se okomito spustiti i zakočiti motorom. Treba polako i okomito dotaknuti površinu vode i zatim se prevrnuti. Voda bi tada trebala ući u njega i potopiti ga. Da se to ne dogodi, bio bi strijeljan.
Prema neostvarenom planu, Starship bi nastavio put do visine od 235 kilometara i obavio gotovo jednu orbitu oko Zemlje, nakon čega bi se vratio u atmosferu iznad Tihog oceana. Zakočit će u vodoravnom položaju i tako također pasti u more.
Tvrtka je uglavnom željela testirati rad Super Heavyja i povratak Starshipa u atmosferu, pa napredniji elementi, poput slijetanja na čvrsto tlo ili na robotski brod, nisu bili planirani.

Sustav Starship u brojkama
Visina: 119 metara
Dužina: 9 metara
Masa: 5000 tona
Od čega gorivo: 4600 tona
Potisak prvog stupnja: 74,5 milijuna newtona (7500 tona)
Niska tračnica: 150 tona Niskozemna
tračnica, jednokratna uporaba: 250 tona

Zašto se diže toliko buke oko Starshipa?
Ako Starship ispuni očekivanja, postojeće rakete bit će zastarjele kao i kočije nakon pojave automobila.
SpaceX predviđa da će Starship biti u potpunosti za višekratnu upotrebu, iznimno moćan i nevjerojatno jeftin. Cijena jednog leta u orbitu, s dovoljnim brojevima, bit će manja od pet milijuna eura, a smiješna je ako je usporedimo s nekoliko milijardi za jednako snažan NASA SLS . Starship će moći dostaviti 150 tona tereta u nisku Zemljinu orbitu i usporedivu masu dalje u Sunčev sustav. Ključ za to bit će uvođenje orbitalnog retuširanja ohlađenog goriva. Jedan će brod već biti na nebu, a nekoliko dodatnih brodova doletjet će do njega i dodati mu gorivo. Tako će prvi Starship moći isporučiti dosad nemoguće količine tereta duboko u svemir.

Musk je ustvrdio da će Starship s pet doticaja goriva na Mars moći poslati čak 150 tona tereta, i to za samo nekoliko desetaka milijuna eura. Usporedbe radi, najmasivnija stvar koju je čovječanstvo poslalo na Mars je ton rover Perseverance. Musk nadalje ima za cilj postići 20 lansiranja dnevno, pet po pojedinačnom Starshipu. To bi, prema Musku, omogućilo održivu kolonizaciju Marsa.

Čak i bez kolonizacije crvenog planeta, Starship bi mogao radikalno promijeniti pristup robotskom istraživanju svemira. Kako? Misije istraživanja svemira danas su rijetke i skupe. Stoga moraju biti što pouzdaniji i temeljeni na visokoj tehnologiji, skupim materijalima i opsežnim ispitivanjima. Ali ako cijena letova radikalno padne, onda i teret može biti manje pouzdan i jeftin. Umjesto da ulažu milijarde eura u jedan Mars rover, mogu ih napraviti na desetke, a što ako jedan od njih zakaže. Umjesto dva Voyagera koji lete prema drugim zvijezdama, mogli biste imati desetke za manje novca.

Sumnje i opasnosti

NASA iznenađujuće izabrala Starship za slijetanje na Mjesec, 60 godina od Gagarinovog leta
Zapišimo ono što smo već bili mnogo puta. Predviđanje je nevjerojatno i stoga vrijedno sumnje. Ali oni koji su se godinama smijali Musku, odbacujući njegovu višekratnu viziju kao nepraktičnu ili neekonomičnu, danas se više ne smiju. Svjetska raketna industrija sada ga slijedi. Štoviše, i sama američka svemirska agencija Nasa vjeruje u Starship, jer ga je odabrala za svoj službeni lunarni uređaj za slijetanje. Artemis ne može uspjeti bez SpaceX-a.

Zvjezdani brod može poljuljati (ne)sigurnost. Zašto? NASA je jednom imala svemirske šatlove za višekratnu upotrebu . Dvije su završile u plamenu, 14 osoba je umrlo. Starship je danas daleko, daleko iznad razine sigurnosti Space Shuttleova. A ako u bliskoj budućnosti Starship ne uspije sletjeti i osudi više od stotinu ljudi na smrt u užasu i požaru, onda program ne sluti na dobro. Možda će se, po uzoru na zrakoplovnu industriju, čovječanstvo naviknuti da se tu i tamo događaju nesreće. Pogotovo ako će stvarno biti više od sedam tisuća letova Starshipa godišnje.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.