Izložba "Plastičnam morska kornjača” predstavljena uz Dan planeta Zemlja u Varaždinu

Izložba "Plastičnam morska kornjača” predstavljena uz Dan planeta Zemlja u Varaždinu

"Plastičnu morsku kornjaču" predstavili su u povodu obilježavanja Dana planeta Zemlja danas u dvorištu palače Sermage, predstavnici OACM-a, tvrtke Val kulture, Grada Varaždina i Vindije, te Sveučuilišta Sjever, s ciljem da ukažu na nevjerojatnu nebrigu za planet Zemlju osobito kad je riječ o plastičnom otpadu koji zagađuje mora i oceane. Skulpturu od plastičnih vrećica iz Jadrana izradili su studenti ALU iz Zagreba, pod nadzorom poznate umjetnice, Manuele Pauk, a nakon Varaždina gdje će ostati pet tjedana vidjet će je i stanovnici drugih gradova, a najprije Vukovar.

OACM, konglomerat ujedinjenih nacija, korporacija i svjetskih organizacija posvećenih zaštiti i očuvanju voda te smanjenju plastike u morima, jezerima i rijekama, u suradnji s tvrtkom Val Culture i njenim partnerima i sponzorima, s ponosom Vas pozivaju na službeno predstavljanje Plastic Sea Turtle izložbe. Ova je inicijativa dio OACM-ovog koncepta ArtEcology koji kombiniranjem umjetnosti i ekologije podiže globalnu svijest prema sve većem problemu zagađenja voda plastikom koji trenutno ubija milijune morskog života svake godine. Plastična morska kornjača simbol je ubijenog morskog života plastikom u našim morima, a izgradnjom morske kornjače od plastike pronađene na kopnu i izvađene iz Jadranskog mora, OACM se nada pridonijeti smanjenju zagađenja voda.

Plastičnu morsku kornjaču kao pokrovitelji podržala je i Prehrambena industrija Vindija, koja je prema riječima Petre Koščak Hopwood, izrazito ekološki orijentirana u svojoj proizvodnji, te nastoji što više plastične ambalaže u proizvodnji napitaka što prije zamijeniti kartonskom.

Tu je i Oikon, C.I.O.S. Grupa, ARSkopija i Akademija likovne umjetnosti, te Val Kulture koji daju veliku podršku ekološkom očuvanju jadranske obale u doba pandemije tijekom koje je zaštita okoliša izgubila većinu svoje javne potpore i interesa. Projekt plastična morska kornjača dio je OACM-ovih globalnih napora da se ostvari moto - “razmišljajte globalno djelujte lokalno’’, te da se plastika u morima svede na minimum, što je prvi korak u pokretanju sustavnog čišćenja voda duž hrvatske obale i ostatka regije.

U Republici Hrvatskoj bit će organizirano šest čišćenja na obali i u unutrašnjosti zemlje, te šest dodatnih čišćenja u Sloveniji, BiH, Srbiji i Makedoniji. Čišćenja će provoditi Speed ​​Unit (Special Protection Ecology Environment Unit), visoko obučena grupa profesionalnih ronilaca. Speed Unit će u svojim akcijama čišćenja i naporima za fizičko smanjivanje plastike u vodama regije medijski popratiti Styria grupa i nekoliko televizijskih kanala. OACM vjeruje da je fizičko uklanjanje plastike iz voda neophodna mjera zaštite okoliša te da je to osnovna odgovornost vladinog i korporativnog sektora. Plastična morska kornjača dugačka je pet metara i dva metra u promjeru, a inspirirana je medijskom grupom Sky One iz Engleske koja je izgradila plastičnog kita koji je postao simbol podizanja svijesti i slanja snažne poruke javnosti o važnosti očuvanja voda.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.