Na Svečanom balu Varaždinske županije uživalo 400-tinjak uzvanika i gostiju, a najveselije bilo je na after partyju

Svečani bal naslovna

Okupivši više od 400 uzvanika i gostiju, te najbolje među najboljima među izvođačima programa, raskošni Svečani bal Varaždinske županije više je nego ispunio očekivanja. Bilo je veselo, program je bio vrhunski, glazbenici i pjevači dali su sve od sebe, a ni gosti nisu štedjeli na plesnim koracima.Za ugodno raspoloženje pobrinuli su se Varaždinski komorni orkestar i ansambl MozArt, svjetska primadona Lana Kos, operne pjevačice Jelena Štefanić, Irma Dragičević, te bečka studentica pjevanja Lucija Spevec, a uz njih balsku publiku oduševili su i pijanisti Vid Novak te D&B piano koji već godinama nastupa na koncertnim podijima diljem svijeta.U punom sjaju zablistala je,i zaslugom intendantice Jasne Jakovljević nedavno obnovljena Velika koncertna dvorana Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu u kojoj je bal održan. A da bal bude i glazba za nepce pobrinuo se hotel Minerva,IZ varaždinskih Toplica, na čelu s Ljerkom Šebečić, pripremivši najbolje od gastro-ponude s lokalnim namirnicama. Bal je priredio i nekoliko vrhunskih premijera. Prvi puta izveden je valcer kojega je poznati skladatelj Davor Bobić skladao posebno za ovu prigodu, a predstavljena je „Varaždinska ilirska nošnja“ koju su nosili članovi Varaždinskog folklornog ansambla. Po prvi puta nastupili su na balu i višestruki prvaci Hrvatske u sportskim plesovima, plesni par Vedran Sraga i Paula Hude, a iznenađenja je bilo i među gostima, jer balu su nazočili uglednici iz diplomatskog, kulturnog i javnog života.

Sudionicima bala najprije se pozdravnim govorom obratio Radimir Čačić, župan Varaždinske županije te podsjetio na tradiciju održavanja balova u Varaždinu, još u vrijeme kada je Varaždin bio glavni grad Hrvatske, jer u povijesti je zabilježen prvi županijski bal u 1771. godini. Govorio je i o rekonstrukciji tradicije građanskih balova, koju je organiziravši Sjajni bal grada Varaždina od 1994. godine otpočela Hrvatsko-austrijska kulturna zajednica,a glavne organizatorice bile su Mirjana Dučakijević i Ingeborg Jurić koje su s tom tradicijom nastavile do 2015. godine.Podsjetio je i na očuvanu tradiciju u Austriji, iz koje je i davnih dana i prenijeta ta tradicija, a gdje se godišnje održi i do 300 balova, te zaključio da je odlučeno da se na razini Varaždinske županije i Turističke zajednice ta tradicija obnovi i ovo zimsko razdoblje u godini ponovno oživi organizacijom svečanog bala.

- Varaždin, kao grad jedinstvene ljepote i bogate povijesti, koja uključuje i tradiciju balova, te ova redutna dvorana osmišljena za slavljenje glazbe i plesa, nama današnjoj generaciji Varaždinaca ne samo da omogućuje, već od nas zahtijeva nastavljanje prekrasne tradicije. To i činimo u formi Svečanog bala Varaždinske županije, na kojem predstavljamo najbolje iz naše Županije. Varaždinska gostoljubivost i ugodno druženje će, vjerujem, biti najveća vrijednost Svečanog bala koja će vas potaknuti da se ponovno odazovete – istaknuo je župan Radimir Čačić, naglasivši da je on osobno podržao i pokretanje Sjajnog bala. - Varaždinsko plemstvo i građani priređivali su niz balova u salonima svojih palača, a i posebnim balskim dvoranama. Prva velika dvorana je bila ona u Županijskoj palači, a potom i dvorana u kojoj se sada nalazimo. Izgrađena je 1873., 2 godine prije zagrebačkog kazališta. Nizali su se obrtnički, vatrogasni, purgarski, sveučilišni, gimnazijski, studentski i ostali balovi, često humanitarnog karaktera, a Marija Terezija je i uredbom propisala da svi posjetitelji plesova moraju plaćati manju pristojbu u korist gradske bolnice – podsjetio je župan Čačić.Svečani bal bio je i humanitarnog karaktera, a donacije su se prikupljale za talentirane glazbenike koji su završili Glazbenu školu u Varaždinu, a danas se školuju na hrvatskim i europskim akademijama.

Uz župana Čačića, te posebnu savjetnicu župana Nataliju Martinčević i zamjenike župana Tomislava Paljka i Roberta Vugrina, na Svečanom balu bili su bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, veleposlanici Rusije, Italije, Kazahstana, predstavnici veleposlanstava Ukrajine i Australije, saborski zastupnici, župani, zamjenici župana, gradonačelnici, predstavnici gospodarskog i kulturnog života, među kojima i Dubravka Drk Mravlinčić i Tamara Drk Vojnović, sa supruzima, iz Poslovnog sustava Vindija, Boris Kos, vlasnik Kos transporta, sa suprugom i mnogi drugi, a iz kulturnog i javnog života na balu su se zabavljali i Tarik Filipović i Lejla Šehović, Ronald Braus i Dinko Bogdanić, Lidija Horvat Dunjko, Zdenka Weber..

- Željeli smo da kad je riječ o gastro ponudi to ujedno bude i promocija domaćih proizvođača hrane, istaknula je posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, predsjednica Organizacijskog odbora i ujedno glavna za svu tu balsku čaroliju, u kojoj su Varaždinci sada ponovno nakon nekoliko godina pauze od Sjajnog bala, koji je na žaljenje mnogih bio izgubio potporu Grada, sada mogli uživati zabavljajući se ponovno na tom vrhunskom društvenom događaju, baš kao što je to bilo u neka stara i po nekima ljepša vremena.

Vrhunski kuhari restorana hotela Minerva predstavili su na balskom stolu višestoljetnu gastronomsku tradiciju varaždinskog kraja. Na meniju su se našla tradicionalna jela u modernoj izvedbi uz mnoštvo kombinacija autohtonih namirnica, dok je kraljica bala bila Toplička kupališna torta, koja se priprema prema recepturi iz 19. stoljeća. Poslužen je i autohtoni pjenušac od chardonnaya restorana Zlatne gorice, koji njeguje tradiciju proizvodnje pjenušca Halter iz 1859. godine na Varaždinbregu, a balska atrakcija bila je i revija večernjih toaleta modnih dizajnerica i salona: Melita Kukec – Kookabee dizajn, Ivana Kuzminski – Kuzminski dizajn, Snježana Radev – Brokat, Ana Kraš Šoštarić - AK, Željka Vidović Škec – Ellera i Blaženka Roth - Broth. Voditelji Svečanog bala bili su Goran Mališ i Hana Hegedušić, koju je odjenula Vesna Sposa Varaždin.

I za kraj što reći nego čestitati na velikom uloženom trudu i kreativnosti, jer prvi je bal uvijek najteže organizirati i privući publiku. Organizatorima svečanog bala to je i više nego uspjelo, a ono što je Varaždinu donijela tradicija gotovo dvadesetgodišnjeg održavanja Sjajnog bala i vidjela se i na ovom prvom Svečanom balu to je podizanje kulture odijevanja. Balske i svečane haljine bile su prekrasne kao i dame u njima, te su ponovno postale dijelom sadržaja damskih ormara. A s lijepim odijevanjem usklađuje se i kultura ponašanja. Varaždin je nekad imao i Gospodsku ulicu, a s takvim društvenim događajem i gospoda se vraćaju na društvenu scenu, a time i jedna nova viša razina komuniciranja. A da je bal uistinu uspio dokazuje i spontano organiziran after party, u kojemu su profitirali rijetki gosti.

Naime, na putu prema garderobi bio je klavir koji je privukao pozornost Ronalda Brausa, koji je odmah počeo svirku, a Lana Kos i Irma Dragičević pridružile su mu se pjevajući s nekolicinom gostiju sve što im je palo na pamet, od opere i operete pa sve do šlagera, starogradskih, makedonskih narodnih i sevdaha. Party je potrajao gotovo do svitanja, baš kao i na nekadašnjim balovima kada se, kako je izvještavano u novinskim stupcima, redovito dočekivalo zoru. I ako nas pitate za usporedbu dva bala, koji je ljepši, bolji? Svaki je lijep na svoj način. Sjajni je slijedio tradiciju s kraja 19. stoljeća, a ovaj je potpuno svoj, drugačiji, a uz to i s puno više mlade publike, a na mladima svijet ostaje i tako treba i biti. No, možda bi ipak trebalo razmisliti da se sljedeće godine ponovno održi i Sjajni bal, kao bal Grada Varaždina, jer šteta je da ta tradicija nije nastavljena. Prostora i zainteresiranih gostiju ima i za desetak različitih balova. Bit će i zlonamjernih kritika, jer uvijek ih ima i uvijek ih je bilo, a najviše među onima koji ne vole druženja i ples, a i to je kultura komuniciranja.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.