Anja Blažon, Lea Horvatić, Fran Dolenec i Borna Ribić najbolji na natjecanju Hrvatskog autokluba „Sigurno u prometu“

Anja Blažon, Lea Horvatić, Fran Dolenec i Borna Ribić najbolji na natjecanju Hrvatskog autokluba „Sigurno u prometu“

Natjecanje „Sigurno u prometu“ provodi se za učenike osnovnih škola kako bi dobili temeljna znanja o prometnim propisima i sigurnosnim pravilima te da što bolje svladaju vještinu vožnje bicikla. Dugi niz godina natjecanje se održava u Osnovnoj školi Podturen, a ove godine sudjelovalo je 36 natjecatelja iz 9 osnovnih škola Međimurske županije.

Prometno-edukativnu akciju tradicionalno organizira Hrvatski autoklub zajedno s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta te Agencijom za odgoj i obrazovanje. Županijsko natjecanje pod nazivom “Sigurno u prometu 2019.” provedeno je u organizaciji HAK-a i Auto kluba Čakovec, uz djelatnike HAK-a, volontere Autokluba Čakovec, nastavnike osnovnih škola i policijske službenike Policijske uprave međimurske. U svim osnovnim školama Međimurske županije kod djece uzrasta od 9 do 12 godina, natjecanjem su izabrane ekipe koje su predstavljale školu, a to su po dvije djevojčice i dva dječaka koji se natječu u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

Na svečanom otvorenju goste, učenike i mentore pozdravila je ravnateljica Osnovne škole Podturen Marijana Cerovec, te poručila da je OŠ Podturen životna škola u kojoj se cijeli kolektiv trudi biti primjer najmlađima pa u skladu s tim promiču prometnu kulturu ali i zdrav način života.

Župan Međimurske županije Matija Posavec kazao je kako je ovo natjecanje tradicija u Međimurju te može poslužiti kao dobro iskustvo stjecanja novih znanja i vještina. „Podići ćete razinu prometne kulture, ali i steći nova prijateljstva. Iznimno mi je drago što se naši učenici svake godine plasiraju na državno prvenstvo, stoga i ovoga puta dajte sve od sebe. U Međimurskoj županiji se provode kvalitetni preventivni programi i od strane Zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog autokluba te Policijske uprave međimurske te se nadam da ćete u što većoj mjeri u njima i sudjelovati,“ naglasio je župan Posavec te otvorio natjecanje.

Ispred Auto kluba Čakovec svečanosti su nazočili predsjednik Franjo Turza te tajnica Darinka Tompoš. Predsjednik Turza istaknuo je kako Hrvatski autoklub provodi brojne preventivne akcije namijenjene vrtićarcima, djeci i osnovnoškolcima no najdugotrajnije natjecanje je upravo „Sigurno u prometu“ koje ove godine doživljava svoje 51. izdanje.

Zamjenik načelnika Policijske uprave međimurske Vladimir Faber sudionicima je poručio da je važno sudjelovati, pa čak i pobijediti, no još je važnije naučiti da u prometu postoje pravila i da ih se treba pridržavati. „Nadam se da ste upravo vi generacija koja će crne brojke promijeniti i da ćemo stradavanje u cestovnom prometu svesti na minimum, a poštivanje pravila u cestovnom prometu podići na maksimum,“ kazao je te natjecateljima zaželio mnogo sreće.

Natjecanje se sastojalo od pismenog dijela - provjere znanja o prometnim propisima i sigurnosnim pravilima te praktičnog dijela koji je obuhvatio upravljanje biciklom prema točno utvrđenom sadržaju.

Pobjednike su čekale vrijedne nagrade – bicikli koje su osigurali Savjet za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije i Općina Podturen. Ekipno je najbolji rezultat ostvarila Osnovna škola Strahoninec, a drugo i treće mjesto pripalo je Osnovnoj školi Donji Kraljevec i Osnovnoj školi Podturen.

Plasman na državno natjecanje koje se ove godine održava u Zadru od 21. do 24. svibnja 2019., ostvarili su Janja Blažon iz OŠ Podturen, Lea Horvatić iz OŠ Donji Kraljevec, Fran Dolenec iz OŠ Goričan te Borna Ribić iz OŠ Donji Kraljevec.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.