Jelena Toth, direktorica TU TZGV - o događanjima, festivalima i svemu što Varaždin čini uzbudljivom turističkom destinacijom tijekom cijele godine

Jelena Toth, direktorica TU TZGV - o događanjima, festivalima i svemu što Varaždin čini uzbudljivom turističkom destinacijom tijekom cijele godine

Šarmantna Jelena Toth na čelu je jedne od najboljih Turističkih zajednica kontinentalne Hrvatske, a upravo joj je uz početke velikih ovogodišnjih ljetnih događanja započeo drugi mandat na funkciji direktorice Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Varaždina.

Za portal HIA dala je ekskluzivni intervju uoči održavanja jedinstvenog događanja – festivala otvorenih dvorišta u staroj gradskoj jezgri koja osmu godinu za redom nude različite kulturne i zabavne sadržaje te prikazuju kolika se zapravo kreativnost Varaždinaca krije daleko od očiju javnosti počevši od najranije do mladenačke i zrele dobi. Ovogodišnji Festival varaždinskih dvorišta traje danas i sutra, no, o tom i drugim događanjima tijekom ljeta kao i planovima za razvoj turizma najbolje je riječ prepustili Jeleni.

 FESTIVAL VARAŽDINSKIH DVORIŠTA I LJETO U VARAŽDINU

Koji su trenutni programi i događanja koja Turistička zajednica organizira u gradu Varaždinu?

 Nakon što je u suradnji s Gradom Varaždinom u ožujku prvi put pokrenuta manifestacija „Proljeće u Varaždinu“ koja je obuhvatila niz programa i događanja u razdoblju od 21. ožujka pa sve do kraja svibnja, početkom lipnja krenula je već svima dobro poznata manifestacija „Ljeto u Varaždinu“. U sklopu „Ljeta u Varaždinu“ koje se održava od 1. lipnja pa sve do 13. kolovoza, posjetitelje očekuje više od 140 programa na 20 lokacija koje organizira 25 organizatora i suorganizatora, a manifestacija je svojevrsna uvertira najpopularnijem uličnom festivalu – Špancirfestu koji će ove godine biti održan jubilarni 25. puta. Tu svakako vrijedi istaknuti 8. Festival varaždinskih dvorišta koji se održava u drugom dijelu lipnja, a u kojeg je ove godine uključeno čak 16 dvorišta. Na najintimnijem festivalu posjetiteljima je pripremljen atraktivan i zanimljiv program, od glazbe, koncerata, predstava, mode, umjetnosti, tradicijske kulture, hortikulture, gastronomije, radionica do edukativnih programa.

Treba istaknuti i program „Subote u Varaždinu“ koji se održava tijekom ljetnih mjeseci. Riječ je o pomno osmišljenim subotnjim događanjima poput glazbe na balkonima palače Sermage i Županijske palače, glazbene kamperice na glavnom trgu te jedinstvenog doživljaja u varaždinskoj katedrali gdje orguljaš Višeslav Jaklin izvodi popularne glazbene teme. Na Trgu tradicijskih obrta subote su rezervirane za radionice i prezentacije baštine varaždinskog kraja, a za sve koji žele saznati razne zanimljivosti i legende o Varaždinu, Društvo turističkih vodiča i pratitelja grada Varaždina subotama imaju besplatna tematska vođenja. Treba spomenuti i subotnju smjenu straže popularnih varaždinskih Purgara, koja završava u podne glasnim pucnjem iz topa ispred Starog grada, a koji su uvijek rado viđena atrakcija našeg grada.

 

  

 ŠPANCIRFEST - KRUNA DOGAĐANJA

Koje su glavne prednosti i atrakcije koje grad Varaždin nudi turistima?

Varaždin je kontinuirano jedna od najposjećenijih destinacija kontinentalne Hrvatske sa stalnim porastom broja dolazaka i noćenja turista, što je dokaz da je Varaždin kvalitetna i turistima zanimljiva destinacija koja ima što za ponuditi. Naš je grad urbani biser s očuvanom povijesnom jezgrom, spomenicima arhitektonske baštine, kulturnim znamenitostima, skladnim trgovima, romantičnim ulicama, skrivenim dvorištima, bogatom gastro ponudom i brojnim događanjima po kojima je poznat ne samo u zemlji, nego i svijetu. Naša najveća atrakcija i temeljni turistički resurs je predivna, očuvana i po mnogočemu jedinstvena povijesna gradska jezgra. Varaždin je zaista prekrasan povijesni grad, koji posjeduje jedinstveni duh i kulturu, a ona se očituje i u našem stilu života, opuštenosti i gastronomiji. No, lijepa gradska jezgra i obnovljene palače nisu dovoljni za ozbiljniji turistički razvoj na kontinentu. Varaždin sustavno već godinama razvija kulturno-turističke sadržaje kojima privlači sve veći broj posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva. Često ističemo da smo  „grad festivala“ zbog niza festivala koji se odvijaju tijekom cijele godine, a koji promoviraju Varaždin poput primjerice Špancirfesta ili  Varaždinskih baroknih večeri.  Ono što primjećujemo je da mnogi koji Varaždin posjete po prvi puta jer su došli na Špancirfest, otkriju ljepotu grada, posebnu atmosferu i bogatu ponudu te ga požele vidjeti i bez festivalske vreve pa mu se ponovno vraćaju.

Kako Turistička zajednica promovira događanja poput Špancirfesta i što posjetitelji mogu ove godine očekivati od tog događaja?

 Ove nas godine od 18. do 27. kolovoza očekuje jubilarno 25. izdanje Špancirfesta, najdugovječnijeg hrvatskog uličnog festivala, jednog od TOP deset događaja u državi. Riječ je o najvažnijoj i najvećoj manifestaciji u sjevernom djelu Hrvatske koja je od iznimnog značaja za turizam i promociju grada Varaždina. Posebno se veselimo vrhunskim performerima koji oplemenjuju povijesnu jezgru centra svojim uvijek inovativnim i kreativnim nastupima, a za sad je potvrđeno njih čak 15 koji dolaze iz desetak zemalja svijeta – od Hrvatske pa sve do Brazila. Posebna će  atrakcija biti  Orkestar sirena, francuske kompanije Mécanique Vivante, inovativni glazbeni spektakl  koji će prvi put biti izveden u Hrvatskoj. Pripremamo i festivalske zone koje će biti dodatno unaprijeđene, poput primjerice zone za djecu pa sve do popularne Kreativnice.

Posjetiteljima ovogodišnje izdanje na glavnoj festivalskoj PAN pozornici donosi čak deset odličnih besplatnih koncerata tijekom osam dana. Imamo i pravu glazbenu poslasticu – koncert jednog od najvećih rock bandova, Franza Ferdinanda, a uz njih će nastupiti mladi perspektivni slovenski indie rock band Joker Out. Vila Bedeković donosi četiri atraktivna koncerta i šest odličnih kazališnih komedija, a tu su u uvijek odlično prihvaćeni Vinski grad te bogata gastro ponuda u kojoj se posebno ističe ponovno izdanje Špancir burger festa. Ne treba zanemariti više od stotinu izlagača, Heroje ulica i dodatne sadržaje koji su duša samog festivala, no sve je to samo mali dio bogatog programa koji će tijekom 10 dana trajanja ponuditi više od 500 sadržaja. Tako atraktivan glazbeni program uz pregršt sadržaja za sve uzraste najbolja je promocija festivala koji predstavljamo tijekom cijele godine na sajmovima, ali i putem digitalnog marketinga s fokusom na zemlje u našoj regiji, ali i domaćim turistima koji uvijek za kraj ljeta rado posjećuju Špancirfest.

 

Koliko su festivali i događanja kao što je Špancirfest važna za gospodarstvo grada Varaždina?

Turizam je svakako važan čimbenik i pokretač gospodarstva našeg grada. Svaka manifestacija kojom se povećava broj posjeta našem gradu, a samim time i turistička potrošnja koja ponajviše ide u prilog uslužnim i ugostiteljskim djelatnostima, od iznimnog je značaja za grad.

Prema podacima varaždinske Porezne uprave, tijekom prošlogodišnjeg Špancirfesta na području grada Varaždina u trgovini i ugostiteljstvu ostvaren je promet u iznosu od 79,3 milijuna kuna, što je, kumulativno 10% više nego 2021. godine. Festival nesumnjivo kao brand stvara značajnu dodatnu vrijednost, ne samo zbog ogromnog tržišta koje se na deset dana stvori u Varaždinu već i zbog sve veće kvalitete koju posjetitelji traže. Upravo takvim programima izravno se potiče sve jači razvoj kulturnih i kreativnih industrija čija vrijednost u regiji sve više raste. S druge strane Grad Varaždin vodi brigu o poduzetnicima i obrtnicima, te im pomaže na razne načine, između ostaloga i subvencijama za sudjelovanje na manifestacijama, pa tako i na Špancirfestu.

 

Koji su dosadašnji rezultati turističkog razvoja u gradu Varaždinu i kako se oni odražavaju na broj posjeta i zadovoljstvo turista?

 Od 2014. do 2019. kontinuirano smo bilježili porast broja dolazaka i noćenja turista, pri čemu je 2019. bila rekordna godina. Na žalost, pandemija koronavirusa zaustavila je pozitivne brojke te je 2020., kao i u cijelom svijetu, uslijedio drastičan pad turističkog prometa, no ponovni rast u 2021. i stabilizacija kroz 2022. godinu vraća nas gotovo na brojke prije pandemije. Da bi u ovoj godini mogli nadmašiti rekordnu 2019. godinu možemo naslutiti iz dosadašnjih brojki zaključno s današnjim danom. Naime, u prvih pet i pol mjeseci ove godine, bilježimo porast od čak 117 posto u dolascima i 115 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a posebno veseli podatak da u dosadašnjem dijelu lipnja, zahvaljujući brojnim manifestacijama i događanjima kojima je Varaždin bio domaćin (Europsko prvenstvo u robotici, Međunarodni disc golf turnir – Pro Forester, TIE FLY…) bilježimo porast od čak 318 posto u dolascima i 350 posto u noćenjima u odnosu na isti period lani. To je još jedan dokaz koliko manifestacije i događanja koja se održavaju u gradu i kojima je Varaždin domaćin utječu na turistički promet.

MANIFESTACIJE I DOGAĐANJA BITNI SU ZA PORAST TURISTIČKIOG PROMETA

 Kako Turistička zajednica surađuje s lokalnim poduzetnicima i drugim dionicima u turizmu radi unaprjeđenja turističke ponude?

 Suradnja se temelji na nekoliko razina, a tu je svakako važna podrška u komunikaciji s gradskim vlastima kako bi manifestacije bile usklađene i primjerene sadržajno. Važna je i komunikacija s lokalnim stanovništvom pogotovo u užem centru gradske jezgre. Trudimo se našim programima, a posebno kroz velike manifestacije poput Špancirfesta i Adventa u Varaždinu privući poduzetnike u aktivnije uključivanje te time oplemeniti našu ponudu kroz zanimljive sadržaje kako bi privukli što veći broj posjetitelja i time prezentirali i promovirali Varaždin na najbolji mogući način.

 Koje marketinške aktivnosti poduzima Turistička zajednica kako bi privukla turiste u Varaždin?

 Današnje digitalno doba u kojem se nalazimo nudi brojne mogućnosti kad je riječ o samoj promociji turizma, a unatoč relativno malim sredstvima za tu svrhu, uvijek se trudimo biti u korak s inovativnim trendovima uz redovnu promociju na domaćim i stranim sajmovima, te kroz domaće i inozemne medije. Više nije dovoljno pripremiti turističke brošure s lijepim fotografijama na nekoliko jezika i dočekivati turiste u uredu već je važno prezentirati ljepote grada, isticati zanimljive i jedinstvene manifestacije i događaje, ponuditi gostima posebno iskustvo i doživljaj, omogućiti im najljepše uspomene na razne kreativne načine. Jedinstveni je primjer korištenje VR tehnologije koju smo iskoristili za promociju Špancirfesta, koji je među prvim takvim manifestacijama u Hrvatskoj prezentiranima tako. Uz to se nedavno našem malom timu pridružio kolega čiji je zadatak povećati vidljivost na društvenim mrežama, dodatno poraditi na promociji aktivnosti koje su prerasle lokalnu turističku zajednicu što potvrđuje i nacionalni pozitivni imidž te niz nagrada koje ostvarujemo svake godine.

VELIKI PLANOVI

 Postoje li planovi za širenje ponude događanja i manifestacija u Varaždinu i na koji način Turistička zajednica podržava inicijative iz lokalne zajednice?

 Postoji niz inicijativa proizašlih upravo iz lokalne zajednice, a mi se trudimo, naravno u okviru naših mogućnosti, uvijek podržati manifestacije i događaje koje vrijedni organizatori iz godine u godinu organiziraju prvenstveno za lokalnu zajednicu, a onda i u svrhu promocije Varaždina kao zanimljive turističke destinacije za turiste iz okolnih zemalja. Naša uloga i jest, osim one vezane uz razvoj turizma, informiranje lokalne zajednice o održavanju događaja na području grada Varaždina što i radimo obuhvaćanjem primjerice raznih programa obuhvaćenih u manifestaciju „Ljeto u Varaždinu“ za koju svake godine izrađujemo programsku knjižicu. Cilj nam je i dalje poticati kulturne, kreativne, inovativne te sportske događaje koji ujedno oplemenjuju turističku ponudu grada i prezentiraju ga u svijetu na najbolju mogući način.

 

Kakvi su planovi TZ grada Varaždina za razvoj turizma u Varaždinu u narednom razdoblju  u investicijskom smislu i hoće li uskoro zaživjeti projekt Centra za posjetitelje u tzv. Varaždinskoj kući?

 Grad Varaždin kao nositelj projekta uz partnerstvo TZ-a grada Varaždina i Razvojne agencije Sjever DAN, prijavio je projekt Varaždinske kuće na natječaj kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti kako bi ona nakon obnove bila u funkciji turizma kroz uspostavu turističkog informativnog i prezentacijskog centra uz primjenu novih tehnologija u razvoju inovativnih kulturno-turističkih sadržaja. Cilj je projekta doprinijeti transformaciji, otpornosti i povećanju atraktivnosti varaždinskog turizma, a Varaždinska kuća postat će centralna informativna točka ne samo turistima, već i lokalnom stanovništvu svih dobnih skupina. Mjesta za napredak svakako ima, no za to je prvo potrebno stvoriti preduvjete, od povećanja smještajnih kapaciteta u gradu do osmišljavanja novih, kreativnih i inovativnih turističkih proizvoda o kojima Turistička zajednica grada Varaždina konstantno promišlja i predlaže nove inovativne programe i turističke proizvode.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.