Filip Horvat direktor TZ Čakovec - Mnogo je razloga zašto Čakovec postaje nezaobilazno odredište brojnim turistima

Filip Horvat direktor TZ Čakovec - Mnogo je razloga zašto Čakovec postaje nezaobilazno odredište brojnim turistima

Najprije treba podsjetiti da je Čakovec glavni grad Međimurske županije koji se osobito diči velikom poviješću, baštinom obitelji Zrinski, dugom tradicijom te kulturnom i prirodnom baštinom. Bogatu povijest našega grada i Međimurja od zaborava čuva Muzej  Međimurja Čakovec smješten u Starom gradu Zrinskih. U neposrednoj blizini su i druge ustanove značajne za kulturni život grada: Knjižnica “Nikola Zrinski” i Centar za kulturu u kojem se održavaju filmske, glazbene i kazališne predstave te likovne izložbe. Nadaleko poznat po europskom duhu i gostoljubivosti, Čakovec se ponosi svojom šarolikom trgovačkom, ugostiteljskom i sportsko-rekreativnom ponudom.

Čakovec je nekoć bio poznat po razvijenoj tekstilnoj industriji koja je i dalje respektabilno zastupljena, ali je za njegovu prepoznatljivost podjednako značajno graditeljstvo, grafička i tiskarska djelatnost, metaloprerađivačka proizvodnja i strojogradnja, prehrambena industrija. Kako u industriji tako i u malom poduzetništvu, na značaju dobiva prerada plastičnih masa, informatika i niz drugih djelatnosti koje se razvijaju u skladu sa zahtjevima suvremenog tržišta i sve to njegove su posebnosti i razlozi dolaska u njega tijekom cijele godine, bilo poslovno bilo turistički, jer grad je to koji snažno pulsira i razvija se u svim smjerovima pa i u turističkim.

Da bismo bolje razumjeli njegov značaj moramo se svakako prisjetiti i njegove povijesti koja je snažan mamac suvremenim nomadima, a prema dosad poznatim podacima, prvo naselje na današnjem području Čakovca podigli su Rimljani pod nazivom Aquama, kao utvrdu za vojne potrebe. Čakovec je ime dobio po grofu Dimitriju Csakyju (Čakiju), koji je početkom 13. stoljeća podigao drvenu utvrdu nazvanu “Čakov turen”. Prvi puta izrijekom se Čakovec, kao utvrđeni grad, spominje 1333. godine u ispravi kralja Roberta. Kroz svoju burnu povijest Čakovec je, kao i Međimurje, često mijenjao gospodare. Najznačajnije razdoblje je svakako 16. i 17. stoljeće, kada su u Čakovcu stolovali hrvatski banovi i vojskovođe iz obitelji Zrinski. Kroz više generacija obitelj Zrinski je od čakovečke utvrde stvorila jedan od najraskošnijih hrvatskih i europskih dvoraca toga doba.

U to vrijeme grad je bio oaza civilizacije i kulture na vječno nemirnoj turskoj granici i mjesto na kojem su se donosile odluke od bitnog značaja kako za Hrvatsku i njeno srednjoeuropsko okruženje. U Čakovcu su održane banske konferencije za Nikole Zrinskog -Čakovečkog (1620.-1664.). Poveljom Jurja IV. Zrinskog, od 29. svibnja 1579. godine, stanovnicima podgrađa čakovečke utvrde daje se status slobodnog trgovišta, čime je naselje dobilo osnovne atribute grada. Godine 1848. Čakovec je proglašen slobodnim kraljevskim gradom. Izabrano je gradsko vijeće od 30 članova, njegov izvršni organ – Savjet Grada Čakovca od 10 članova te prvi gradonačelnik. Snažan gospodarski i društveni polet Čakovec doživljava u drugoj polovici 19. stoljeća izgradnjom željezničke pruge, jedne od prvih na ovim prostorima.

A danas, ono na što smo posebno ponosni i zbog čega nam posjetitelji dolaze je osjećaj koji se ovdje doživi, a to je zajedništvo, inovativnost te različitost ponude koju nudimo. Trudimo se i radimo na tome da kod nas svatko pronađe nešto za sebe kroz gastro i eno ponudu, kulturu i sport te kroz koncerte i mnogobrojna događanja pa navedimo da se od 29. lipnja do 22. srpnja održava Čakovečko ljeto. Skoro mjesec dana Čakovec će biti centar ljetnih zbivanja, a program se otvara u Galeriji čakovečkog CZK-a izložbom Hane Tintor, nastavlja kazališnim izvedbama, plesnim performansima, igrama za djecu, izložbama, koncertima na Trgu Republike TBF-a i Natali Dizdar te promenadnim koncertima kod fontane u Perivoju Zrinskih.

- Turistička zajednica grada Čakovca organizira niz zanimljivih događanja kroz godinu, navedite nam one najvažnije?

Ovdje svakako možemo izdvojiti Porcijunkulovo - čakovečko proštenje, kao naše najveće i najposjećenije događanje koje ove godine obilježavamo od 28. srpnja do 2.kolovoza. Ništa manje vrjednija događanja su i „BLCK Listed”, „Polumaraton Zrinskih”, „Jesen u gradu Zrinskih”, „Festival cvijeća, jagoda i tradicije” te mnoga druga o kojima više možete saznati na našim stranicama – visitcakovec.com.

- Događanja poput Porcijunkulova mamac su i domaćim posjetiteljima, što posjetitelji mogu ove godine očekivati od tog događaja?

Porcijunkulovo - čakovečko proštenje, tradicionalno je višednevno događanje za sve generacije čija se priča proteže kroz vjersku i svjetovnu notu. Kako svaki mali korak ispiše nešto novo, tako vjerujemo da ćemo i ove godine uspjeti ugodno iznenaditi sve posjetitelje različitim i bogatim programom koji će se izvoditi na raznim lokacijama grada. Ono što zasigurno možemo jamčiti je da će svaka generacija pronaći kutak koji mu odgovara i tako kreirati uspomene prožete tradicijom i urbanim načinom života. Za detaljnije informacije, zahvalit ćemo se svima za još malo strpljenja.

- Kakvi su dosadašnji rezultati turističkog razvoja u gradu i kako se oni odražavaju na zadovoljstvo lokalne zajednice?

Zasigurno možemo reći kako Čakovec iz godine u godinu raste, što govore činjenice o sve većem broju noćenja i potrebi za širenjem smještajnih kapaciteta. Širenje gastro ponude, otvaranjem inovativnog muzeja Riznice Međimurja u samom dvorcu Zrinskih te mnogobrojna događanja na tjednoj bazi još su samo neki od pokazatelja da Čakovec ide u smjeru rasta i dobrobiti ljudi koji ovdje žive i svih onih koji dolaze i prolaze gradom.

- Kako surađujete s lokalnim poduzetnicima i drugim dionicima u turizmu, osobito onima koji se bave ugostiteljstvom, raspolažu smještajnim kapacitetima, OPG –ima kao i onima koji promiču baštinu te kulturnim institucijama u cilju unaprjeđenja turističke ponude?

Turistička zajednica grada Čakovca kao cilj je postavila da kroz različite manifestacije i projekte koje provodi te koje će tek provoditi, prvenstveno pokuša povezati lokalnu zajednicu kako bismo širili i vrednovali baštinu koju naš grad ima. Povezivanjem svih dionika lokalne zajednice smatramo ispravnim rješenjem u pogledu održivog razvoja našeg grada kao i jačanje naših resursa prema tržištu izvan grada Čakovca.

- Kakvi su planovi razvoja Turističke zajednice u narednom razdoblju u investicijskom smislu i u smislu održivog razvoja?

Promicanjem i povezivanjem s lokalnim poduzetnicima želimo graditi naše projekte i manifestacije koje ćemo ostaviti kao našu baštinu. Turistička zajednica grada Čakovca uvijek je otvorena za potencijalne suradnje kao i za društvo u kojem djeluje.







 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.