Alana Kajfež, umjetnica pred kojom je uzbudljiva karijera, slikama i aktovima u staklu predstavlja se u dvije varaždinske galerije

ALANA KAJFEŽ

Treća ovogodišnja izložba u suradnji Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel predstavlja mladu zagrebačku kiparicu Alanu Kajfež koja se predstavlja s dva međusobno povezana opusa ovjekovječena staklom i akrilikom. Na sjajno posjećenom otvorenju kojemu su uz varaždinsku i zagrebačku likovnu publiku nazočili i Alanini profesori s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, o njezinu su stvaralaštvu u staklu te slikarstvu govorili Ivan Mesek, ravnatelj GMV i dr. sc. Enes Quien, ujedno i autor teksta u katalogu koji prati izložbu.


U njezinim radovima predstavljenim na ovoj izložbi pod naslovom „Stakleni aktovi, svjetlost, tama i mjesečeve mijene“ profesor Quien iščitava koherentnost i ujednačenost idejne i formalne morfologije te značenjsku slojevitost. Kad je riječ o staklu on ističe da se radi o „seriji izvanrednih klasičnih torza, besprijekorno izvedenih u transparentnoj tehnici stakla, smišljenih i realiziranih u sustavu opusa. Alana uzima otiske tijela od poznatih i sebi bliskih osoba.

Polazi od sebe same. Uzima otisak vlastita tijela, poput svojevrsnog autoakta, pa potom uzima otisak tijela svoje majke pa bliskih prijateljica i prijatelja.“ Ispričao je o zahtjevnoj tehnologiji, kojom je mlada umjetnica besprijekorno ovladala te uspješno iskazuje svoj umjetnički naboj i svoju poetiku tako da publiku na svoj način ostavlja bez daha.
Tako je bilo i na varaždinskoj izložbi na kojoj su uz providne staklene aktove bili i živi modeli. Izložba slika, kako kaže i sama umjetnica, samo je na poseban način nastavak iste priče, jer objašnjava nam autor predgovora „Alanino je traganje uvijek okrenuto prema sebi samoj“ pa tako i na slikama koje su na prvi pogled apstraktne možemo nastaviti s iščitavanjem njezina zadanog koda, kojim se na izložbi kroz šest parova po dva platna iščitava kao pogled na tu dvojnost, jer ocrtava i ono iza „staklene transparentne opne“ kao što su primjerice crne mrlje na zidu i sjene u pozadini, ili simboličan prikaz međuodnosa s drugim bićem ili mjesečevih mijena.

Mlada umjetnica, jedna je od najzanimljivijih hrvatskih recentnih umjetničkih osobnosti. Radovi kojima nam se predstavila intrigantni su i upućuju na bogat unutarnji svijet koji upućuju na uzbudljivo buduće umjetničko putovanje i karijeru koju ćemo s velikim zadovoljstvom pratiti i u buduće.
Alana Kajfež ime je koje treba zapamtiti. Rođena je u Zagrebu (1990.), gdje se i školovala te 2014. diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi prof. Peruška Bogdanića. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi, a autorica je i javnih spomenika u Vrsaru, Zagrebu i Lovincu. I ova izložba, kao i dvije prethodne, usporedno donosi kiparski i dvodimenzionalni rad autora-kipara, pa je u palači Sermage GMV-a predstavila skulpture – obrise golih tijela u staklu, a u Galeriji Zlati ajngel slike. Preporučujemo da izložbu svakako pogledajte, a otvorena je do 17. studenoga.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.