Izložba Ivone Jurić Kljajo u varaždinskoj galeriji Zlati ajngel

zlati ajngel

U petak, 22. studenoga u varaždinskoj Galeriji Zlati ajngel otvorena je izložba slika i crteža zagrebačke akademske slikarice Ivone Jurić Kljajo, rođene 1987. godine u Zagrebu gdje se i školovala - prvo na Školi za primijenjene umjetnosti dizajn, a zatim na Akademiji likovnih umjetnosti, gdje je i diplomirala 2010. godine u klasi prof. Duje Jurića.

Studijski je boravila u Češkoj, Francuskoj, Litvi i Kini. Dobitnica je više priznanja i nagrada. Članica je HDLU-a. Sudjelovala na brojnim skupnim i samostalnim izložbama. Živi i radi u Zagrebu.

Iz predgovora kataloga za izložbu prenosimo: "Sve što jesmo proizlazi iz naših misli. Unutarnji sadržaj satkan od naših potreba, želja, sadržaja i osjećaja čini jedinstven osobni prostor. Tako i sâma misao biva “stvorena od duše”. Neograničeni ljudski duh formira misao koja kada je izrečena, uglazbljena ili oslikana započinje vlastiti život. Percepcijom svijeta oko sebe pojedinac stvara predodžbu o nekoj pojavi, događaju ili objektu te ih putem podražaja procesuira na način da bi ih mogao razumjeti. Tako je svaka percepcija ujedno i interpretacija te stvarnosti. Kada se pitanje percepcije i osobne interpretacije izrazi u likovnom svijetu rađa se nova dimenzija komunikacije. Slike postaju pitanja i odgovori, a umjetnost gledanja obuhvaća likovnu intuiciju koja će prepoznati zvučnost pojedinog likovnog elementa u koji je utkan umjetnički osjećaj autora. Djelujući u području naglašeno individualizirane stvarnosti Ivona Jurić Kljajo koristi različite tehnike utjelovljujući sadržaj koji se pojavio kao ideja. U području crteža, akvarela i ulja na platnu autorica interpretira raznolike konstrukcije i doživljaje stvarnosti pri čemu zgusnuti crtež poput čipke gradi kompoziciju djela. Fascinantne vretenaste isprepletene niti utjelovljuju misao koju uvjetuje prošlost, definira sadašnjost, a potencira budućnost. Kompleksan stvaralački proces obuhvaća put kreirane misli od prijelaznog trenutka između slike u umu autorice i transformacije u naglašeno individualiziranu stvarnost, te doživljaj koji promatrač percepcijom slike osvještava kao svoju vlastitu stvarnost. Tako misao dobiva novo mjesto bivanja u kojem odjekuje inicijalna poruka, a istovremeno se oblikuje i nova misao. Osobni unutarnji prostor Ivone Jurić područje je individualnog istraživanja autorice koje se često manifestira kao potreba za vizualnom bilješkom onoga što zaintrigira um i potakne misao. Ivona Jurić slika svjetlo, treptaj duše, odnosno prizore koji su se sami nametnuli. Nema doslovnosti, već isključivo bilješka onog dijela osobnosti u kojem smo sasvim iskreni. Nevjerojatno je polje tišine koje toliko glasno i dojmljivo govori svojom prisutnošću. Svijet tišine, titraja i svjetlosti vodi promatrača u paralelnu stvarnost u kojoj vladaju drugačije zakonitosti. Nenametljiva, ali krajnje upečatljiva poetika ispunjena sadržajem misli rezultira snažnim intenzitetom izričaja. Svijet Ivone Jurić potvrđuje kako ne mora sve biti glasno, veliko i agresivno kako bi bilo vidljivo i uvaženo. Dapače, svijet nam uvijek iznova pokazuje kako oni tihi zakutci skrivaju najveće vrijednosti ukoliko znamo osluškivati, gledati, ali i vidjeti."- piše Sonja Švec Španjol.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.