Odjeci Festivala M&M posvećenog velikom i raznolikom opusu Mire Miće Muhoberac

Odjeci Festivala M&M posvećenog velikom i raznolikom opusu Mire Miće Muhoberac

Festival M&M: Mićini dani u Zagrebu, novi festival na zagrebačkome nebu, u organizaciji Teatra M&M, Ragusina, Vesne Muhoberac i prijatelja otvoren je 1., a zatvoren 4. prosinca Festival M&M posvećen je dr. art. Miri Mići Muhoberac, dramaturginji, teatrologinji, redateljici, sveučilišnoj profesorici Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Karlova sveučilišta u Pragu, predavačici na fakultetima u Osijeku, Puli, Zadru, književnoj i kazališnoj kritičarki, autorici i urednici knjiga, časopisa, novina i radijskih emisija u Zagrebu i Dubrovniku, novinarki, znanstvenici, predsjednici Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa, ravnateljici Kazališta Marina Držića, izbornici kazališnih festivala (Marulićevi dani, Naj, naj, naj festival….), članici i predsjednici kazališnih i književnih povjerenstava (Nagrada Vladimir Nazor, Marulićevi dani, Gavelline večeri, Gumbekovi dani, Naj, naj, naj festival, Hrvatski sabor kulture, SKAZ….), dugogodišnjoj članici Matice hrvatske i Odjela za kazalište i film, lavici, Dubrovkinji s čestim boravcima u Zagrebu, čovjeku nazbilj, blizanki i prijatelju. Festival M&M: Prvi Mićini dani održali su se u/na prestižnim i simboličnim lokacijama Dubrovnika: u Sponzi, u Slanici Revelina, na Lokrumu, u zatvorenoj i otvorenoj lađi Lazareta od 18. do 22. srpnja 2022.

Festival M&M: Mićini dani u Zagrebu organizirani su u Velikoj dvorani Matice hrvatske, Studiju EXIT, Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića i Kavani Palainovka. Svaki od odabranih zagrebačkih, kao i dubrovačkih prostora ima svoju posebnu priču povezanu uz Miću. Tako su roditelji Mire Muhoberac, Fani i Vlaho, bili matičari, kao i Mićo i Vesna, Mićo je u Matici organizirala mnoga događanja u kojima je sudjelovala, promovirala knjige, prezentirala projekte, izlagala, a i Vijenac je, u kojemu je bila urednica književnosti i kazališta, kao i književna i kazališna kritičarka, Matičin časopis. Studio EXIT izabran je jer je Mićo često i na različitim razinama povezana uz Matka Raguža, ravnatelja Exita, od svoga ravnateljstva u Kazalištu Marina Držića do Marulićevih dana kojima je bila selektorica i predsjednica Povjerenstva za dodjelu Marula. Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića bila je također prizorište mnogih zanimljivih umjetničkih i znanstvenih događanja (Homo theatralis, Kazališni portreti, Kazališna putovanja.…) koja je Mićo organizirala kao predsjednica Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa i na njima sudjelovala u suradnji s agilnom ravnateljicom Knjižnice, Jasnom Kovačević, a u Knjižnicu je Mićo dolazila od studentskih dana. Palainovka je kultno mjesto sastajališta Miće i Vesne s prijateljima i suradnicima, uz pratnju svojih Binga, Sare Pauline i Vekija i obveznu kavu.

Festival u Zagrebu uključio je simpozij posvećen velikom i raznolikom opusu Mire Miće Muhoberac, slušaonicu Theatralije, emisije Trećega programa Hrvatskoga radija kojoj je bila autorica i urednica i Signature u kojoj je bila stalna prozna suradnica, projekciju filmova i predstava koje je režirala, izložbu Kazališnih novina, plakata i kazališnih knjižica predstava koje je postavila kao dramaturginja i ravnateljica Kazališta Marina Držića, suradnica Doma Marina Držića, profesorica Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kazališni performans s tekstovima koje je pisala za radio, televiziju, časopise, knjige, simpozije, novine, primjerice, kao urednica Vijenca Matice hrvatske, promociju niza knjiga koje je uredila, npr. za izdavačku kuću Privlačica o Držiću, Gunduliću, A. B. Šimiću, Marinkoviću, Krleži, audio i videoinstalaciju Zvučne didaskalije (Vojnović, Allons enfants, Krleža, Gospoda Glembajevi), razgovore o Mići koja je bila pravi homo theatralis i homo universalis.

Prvi dan: Znanstvenici i stručnjaci o bogatom opusu svoje kolegice i prijateljice

Festival M&M: Mićini dani u Zagrebu otvoren je 1. prosinca u Velikoj dvorani Matice hrvatske. Uvodno je o Miri Muhoberac kao kolegici i prijateljici, kao i o njezinu prinosu Matici i Vijencu govorio Miro Gavran, predsjednik Matice hrvatske, o Miri Muhoberac kao kolegici, prijateljici i članici Odjela za kazalište i film Matice hrvatske govorila je Sanja Nikčević, pročelnica Odjela za kazalište i film MH-a, a Vesna Muhoberac, organizatorica Festivala M&M: Mićini dani u Zagrebu izložila je koncepciju Festivala i otvorila ga.

U prvome su djelu iznimno pripremljeni znanstvenici i stručnjaci u dvjema sesijama govorili, uz kvalitetne prezentacije, o raznolikim i bogatim znanstvenim i umjetničkim segmentima života Mire Miće Muhoberac odškrinuvši tako jedan dio njezina prebogatoga života i opusa.

Izv. prof. dr. sc. Tanja Kuštović, znanstvenica zaposlena na Odjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Mićina bivša studentica, govorila je o Mićinoj bibliografiji. Naslov predavanja je: Nacrt za bibliografiju Mire Muhoberac. Dr. sc. Ljubica Josić, leksikografkinja i znanstvenica, zaposlena u Leksikografskom zavodu Miroslava Krleže, Mićina bivša studentica, govorila je o Mićinim leksikografskim bilješkama. Naslov predavanja je: Leksikografski potpis Mire Muhoberac. Katja Šimunić, dramaturginja, redateljica, urednica na Hrvatskome radiju i Mićina kolegica govorila je o Mićinim plesnim kritikama. Naslov je predavanja: Pisati o plesnoj gesti. Ivana Slunjski, plesna kritičarka i teoretičarka, teatrologinja govorila je o Mićinoj emisiji Theatralija. Naslov predavanja je: Allegro: radost stvaranja. Margareta Đordić, profesorica hrvatskoga jezika u zagrebačkoj gimnaziji, doktorandica Poslijediplomskog doktorskog studija Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Mićina bivša studentica i glumica izlagala je o Mićinim tekstovima u Vijencu, časopisu Matice hrvatske. Naslov predavanja je: Kazališne kritike Mire Muhoberac u časopisu Vijenac u 2019. godini. Petra Glavor, stručna savjetnica u Uredu za financiranje i ugovaranje projekata EU, Mićina bivša studentica i glumica govorila je o projektu Lukrecija. Naslov predavanja je: Lukrecija, drama i predstava. Tina Marušić, magistra edukacije hrvatskoga jezika i književnosti i potpredsjednica Ogranka Matice hrvatske u Zaboku, Mićina bivša studentica i glumica, izlagala je o predstavi i knjizi Gospoda Glembajevi. Naslov predavanja je: Gospoda Glembajevi u Agramu i oko njega. Uz prezentaciju se listala i knjiga u kojoj su se mogle vidjeti fotografije iz predstave, tekstovi o Glembajevima koje su uz Miru Muhoberac, svoju profesoricu, mentoricu, redateljicu i urednicu pisali studenti u kulturološkome i fenomenološkome kodu. Mario Šimudvarac, mag. educ. philol. croat, učitelj u Osnovnoj školi Belec, Mićin bivši student i glumac govorio je o Mićinim kolegijima na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Naslov predavanja je: Izborni kolegiji profesorice Mire Muhoberac na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Vesna Muhoberac govorila je o prošlogodišnjoj zajedničkoj predstavi Pripovijes kako se Venere božica užeže u ljubav lijepoga Adona, u komediju stavljena i Zvučnim didaskalijama, audio i videoinstalaciji. Naslov je predavanja: Srpanjska Mićina predstava i kolovoška instalacija. Na kraju prvoga dijela prvoga dana govorila je, odnosno, čuo se glas Mire Miće Muhoberac o Držićevu opusu, uz prezentaciju koju je namijenila svojim studentima kroatistike na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na kolegiju Scenska umjetnost, kako je bilo naslovljeno i predavanje.

U drugome dijelu četvrtka, izabranoga zato što je Mići bio najdraži kreativni dan, jer je ujutro snimala Theatraliju, poslije nje Signaturu, nakon toga je bio sastanak Redakcije Vijenca, preslušavanje Theatralije, kava s prijateljima, a uvečer emisija Prohujalo s vihorom Hrvatskoga radija, Radija Dubrovnik, otvorena je izložba Homo theatralis: Mira Mićo Muhoberac. Izložbu kazališnih plakata, kazališnih knjižica, knjiga, Kazališnih novina, kostima, šešira, dijelova scenografije, rekvizite i drugih kazališnih artefakata postavili su povjesničar umjetnosti Vicko Krampus i Vesna Muhoberac, a gledatelji su kao sastavni dio izložbe mogli gledati i snimku predstave: Vojnović, Gospogja sa suncokretom redateljice Mire Muhoberac.

Treći je dio uvodnoga dana bio organiziran kao razgovor kazalištaraca o Mići. Tako su glumica Marija Sekelez, redatelj Želimir Mesarić, znanstvenica i glumica Dubravka Crnojević-Carić, lingvistica Aleksandra Spaić i drugi prijatelji nadahnuto, svatko iz svoga rakursa, govorili o Mići kao prijateljici, redateljici, dramaturginji, semiotičarki, kritičarki…., uz snimku kazališnih predstava Cabaret Držić i/ili Držićev Ajme (Što je nama Držić i što smo mi njemu: cabaretni performans) i Držićeva Tirena 2017. (plovidbeni performans u moru, na moru i o moru u Vidrinoj godini) redateljice Mire Muhoberac. Moderatorica prvoga dana Festivala M&M bila je izvrsna i posvećena Zrinka Turalija, bivša Mićina studentica, novinarka i urednica.

Drugi dan: Raznolike i bogate kreacije koje se pamte

Drugi je dan, 2. prosinca, organiziran u Studiju EXIT. Velik broj gledatelja mogao je u komornome kazališnome prostoru nalik alternativnim kazalištima Praga koje i koji je Mićo toliko voljela vidjeti i čuti Zvučne didaskalije, audio i videoinstalaciju premijerno praizvedene 26. kolovoza 2021.: Vojnović, Allons enfants i Krleža, Gospoda Glembajevi. Glasovi: Sebastijan Vukosavić, Frano Mašković, Lucija Šerbedžija i Rade Šerbedžija; dizajn zvuka: Davor Rocco; tipografska animacija: Dejan Gotić; mladi glumci: Mirta Polanović, Nika Ivančić, Martin Grđan i Karlo Hubak; ideja, autorstvo, dramaturgija, režija i glasovi: Mira Muhoberac i Vesna Muhoberac. Projekt je ostvaren 2021. godine u produkciji Multimedijalne kolibe i RadioTeatar Bajsić i prijatelji u sklopu ciklusa malih radiofonskih formi „8. Plan za bijeg" i Art radionice Lazareti, uz podršku Ministarstva kulture i medija RH, Ureda za kulturu Grada Zagreba. U drugome je dijelu večeri Ana-Maria Bogdanović, profesionalna plesačica, koreografkinja i plesna pedagoginja kao autorica i izvođačica izvela Solo za Miću (plesno kazalište u nastajanju): dva sola iz predstave U prostoru bez u produkciji Udruge Plesni centar Puls, Umjetničke organizacije Plesni centar Puls. Vrlo precizna i profesionalna moderatorica drugoga dana Festivala M&M bila je Ana-Marija Štorga, spikerica s kojom je Mićo svaki tjedan surađivala u svojoj emisiji Theatralija.

Treći dan: slušanje i gledanje i tumačenje Mićinoga rada - s užitkom

Treći dan, 3. prosinca, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića organizirana je slušaonica Theatralije, emisije Trećeg programa Hrvatskoga radija urednice i autorice Mire Muhoberac čiji se glas čuo u deset izabranih Uvodnika, uz snimku kazališne predstave Cabaret Grižula koju je režirala. U drugome je dijelu bila promocija knjiga (izdavačka kuća Privlačica), uz snimku kazališne predstave Gospoda Glembajevi redateljice Mire Muhoberac. Barbara Čičmak, profesorica hrvatskoga jezika i Drame, zaposlena u Internacionalnoj školi Matije Gupca govorila je o knjizi Hrvatski velikan Marin Držić, Smiljana Karlušić Kožar, profesorica hrvatskoga jezika zaposlena u V. gimnaziji, Mićina kolegica i prijateljica prezentirala je knjigu Hrvatski velikan Ivan Gundulić (urednica je ovih dviju knjiga Mira Muhoberac),  Tina Marušić, magistra edukacije hrvatskoga jezika i književnosti i potpredsjednica Ogranka Matice hrvatske u Zaboku, Mićina bivša studentica i glumica govorila je o knjizi Hrvatski velikan Antun Branko Šimić, Dubravka Crnojević-Carić, doktorica znanosti, akademska glumica, Mićina kolegica i prijateljica govorila je o knjizi Hrvatski velikan Ranko Marinković, Ljubica Josić, doktorica znanosti, leksikografkinja i znanstvenica, zaposlena u Leksikografskom zavodu Miroslava Krleže, Mićina bivša studentica izlagala je o knjizi Hrvatski velikan Miroslav Krleža (urednice su ovih triju knjiga Mira Muhoberac i Vesna Muhoberac). Moderatorica trećega dana Festivala M&M bila je Mićina bivša studentica Rosanda Tometić, spikerica s kojom je Mićo često snimala svoje Theatralije.

Četvrti dan: uz čitanje i glazba, uz glumce i teatrolozi

Četvrti dan, 4. prosinca, u Kavani Palainovka organiziran je Kazališni performans posvećen Miri Muhoberac: čitanje Mićinih tekstova, uz glazbene dijelove (glumica i pjevačica Lea Barba). Tekstove su interpretirali glumci, teatrolozi, profesori: Duško Valentić (Dubrovačka kafa, kraljica među kavama), Matko Jukić (Prostori dubrovačke dokolice u Gradu u srednjem vijeku i u našoj današnjici okovanoj pandemijom), Boris Svrtan (Pučko otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara), Goran Grgić (Andrijana ili munčjela: Držićev Skup kao anticipator Molièreova stvaralaštva i njegove komedije Škrtac), Ivan Čuić (Držićev tezoro i munčjela od negromancije), Dario Budimir (Mavro Vetranović i crkvena tematika), Jadranka Krajina (Šnajderica i Dubrovnik), Anja Šovagović Despot i Dragan Despot (tekst koji je Mićo govorila na simpoziju na Visu, u Komiži o Ranku Marinkoviću u rujnu prošle godine, dva tjedna prije odlaska; tekst je naslovljen: Ranko Marinković, Pariz, kabaret), Dubravka Crnojević-Carić (tekst o Mićinim prijedlozima za budućnost Krležinih dana u Osijeku), Acija Alfirević (Potresna i snažna predstava o Sylviji Plath) i Tanja Kuštović (Filozofija hodanja), uz gledanje niza Mićinih privatnih i profesionalnih fotografija i kavu…. Moderatorica četvrtoga dana Festivala M&M bila je Mićina bivša studentica i glumica Antonia Ćosić, urednica i novinarka.

Nada organizatora: Festival će postati tradicionalan

Festival će, u kojemu je sudjelovalo stotinjak prijatelja, suradnika, stručnjaka, nadaju se organizatori, postati tradicionalan, medijski je izvrsno praćen, a za to je zaslužna i profesionalna prezentacija Festivala plakatom i programskom knjižicom dizajnera Tomislava Neumanna, kao i bedževi i bookmark. Zahvaljujemo svim ljudima dobre volje koji su omogućili organiziranje Mićinih dana, svim sudionicima, znanstvenicima, glumcima, glazbenicima, promotorima, svim prijateljima, poznanicima i suradnicima. Festival M&M: Mićini dani u Zagrebu pokazao je ljepotu i dubinu Mićina stvaralaštva, uvijek posvećenoga Dubrovniku i pozicioniranju njegove baštine i suvremenosti u Hrvatskoj, Europi i svijetu. Mislimo da je Mićo zadužila sve nas i omogućila nam svojom dobrotom, ljepotom, pameću, vedrinom, talentima, znanjem, skladnošću i  otvorenošću, modernim i avangardnim pogledom na umjetnost i znanost da postanemo bolji ljudi i stručnjaci. Mićina blagost, zvonki glas, plave oči i kosu, dinamičnost, gracilnost pokreta i gracioznost hoda stalno su nam u srcima i pred očima i ovim ćemo joj se Festivalom barem malo odužiti za sve lijepe riječi, poglede, priče, otkačenost, smijeh, djetinjarije i ozbiljnost, pažnju i iskrenu zainteresiranost za sve nas, posvećenost drugome. Vidimo se dogodine na Festivalu M&M: Drugi Mićini dani u Zagrebu.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.