Obnova predstave 'Dnevnik Pauline P.' u 'Žar ptici': novi glumci za novu djecu

Obnova predstave 'Dnevnik Pauline P.' u 'Žar ptici': novi glumci za novu djecu

Prošlo je čak 17 godina od praizvedbe 'Dnevnika Pauline' P. u kazalištu 'Žar ptica', a bilo je to u listopadu 2005.godine. Tada je Snježana Banović adaptirala i postavila na scenu 1. roman (i neke dijelove iz 2. romana) Sanje Polak, romana koji su objavljeni 2000. i 2002. godine. Popularni 'Dnevnik Pauline P.' u subotu, 4. ožujka, u 19 sati, doživljava premijeru obnove.
Riječ je o pravom rekordu: od prve izvedbe u kazalištu 'Žar ptica' do danas Paulinu je pogledalo približno 90 000 gledatelja na 472 izvedbi. Paulina P. može, čini se, računati s titulom najdugovječnije i najizvođenije dječje ansambl predstave u Hrvatskoj. Dakle, jedan te isti ansambl, uz povremene zamjene, na sceni održao kontinuitet preko 17 godina.

Gorana Marin u ulozi Paulina P. zapravo je prije samo 3 tjedna posljednji put pozdravila djecu s 'Voli vas vaša Paulina P.'. Njena nasljednica Nika Ivančić će na premijeri obnove, preuzeti ulogu i nastaviti scenski život ove simpatične desetogodišnjakinje. A prisutna je ona i u lektiri i djeca je jako vole. No, na kazališnim daskama Paulina uvijek ima, pokazuje i ova obnova, uvijek novi život i neku novu publiku – a to su uvijek nova djeca željna dobre zabave tragom lektire i dobre književnosti.

Još neki detalji su važni: Hrvoje Zalar kao tata, odigrao je apsolutno sve izvedbe. U postavi praizvedbe 2005. nastupali su još Ana Marija Vrdoljak, Žana Bumber, Šime Bubica i Drago Utješanović. Tijekom godina u povremene i stalne zamijene uskakali su Vesnu Ravenšćak Marija Šegvić, Zoranu Pribičeviću, Mitja Smiljanić, Ante Krstulović, Marija Šegvić i Iskra Jirsak. Sad je na redu nova glumačka ekipa: uz spomenutu Niku Ivančić, u glavnoj ulozi u novoj podjeli su: Maruška Aras, Marko Hergešić, Dunja Fajdić, Bogdan Ilić i Drago Utješanović, jedini koji je igrao i u starom ansamblu. U režiji, scenografiji, glazbi i kostimografiji ništa se ne mijenja, tako i autorska ekipa ostaje ista: scenografkinja je Dinka Jeričević, kostimografkinja Doris Kristić, skladatelj Toni Ostojić i koreografkinja Zaga Živković.

U novom ruhu s novom ekipom "desetogodišnjaka" Dnevnik Pauline P. ide dalje, u novo razdoblje života, s nekim starim i s nekim novim pitanjima, ali svakako za neku novu djecu koja će biti u publici, u kazalištu 'Žar ptica'. Mnogi su, ne bez razloga, isticali i ističu kako ta popularna junakinja podsjeća na legendarnog Adriana Molea.

Duhoviti dnevnici slatke brbljavice u novom ruhu

'Kao i istoimena hit-knjiga za osnovce, naša predstava govori o nizu običnih i neobičnih zgoda iz života desetogodišnjaka. Kroz njihov život prepun svakodnevnih peripetija u kući i u školi, glavnu riječ vodi nestašna, bistra i znatiželjna, slatka brbljavica Paulina koja redovito, oštrim perom zapisuje svoje i tuđe životne situacije u dnevnik.' ističe redateljica Snježana Banović, te još naglašava:
'Obitelj, prijatelji, susjedi, rođaci i učitelji – otvaraju joj sa svojim svjetonazorima i postupcima brojne teme, od kojih oštroumna Paulina plete iznimno duhovitu dnevničku mrežu.
Posao, financije, brak, obitelj, status, moda, mediji, šopinzi, ambicije te brojne manje ili veće devijacije modernog života u metropoli, teme su koje ova bistra djevojčica opservira poput kolumnistice kakvog uglednog tjednika – dajući, nerijetko, jednostavne recepte za puno ugodniji i zdraviji život od onog koji većina nas živi.
I kao što Paulina Sanje Polak želi svoje sretne i manje sretne trenutke sačuvati zauvijek, naša predstava želi i upozoriti na mnoga pitanja desetogodišnjaka na koje mi odrasli nemamo odgovora ili za koje prečesto tvrdimo da nemamo vremena na njih odgovarati.' riječi su redateljice i autorice adaptacije Snježane Banović. Svakako je i to preporuka za neke nove gledatelje i odlazak u 'Žar pticu' na susret s novom Paulinom P. i njezinom ekipom.

FOTOGRAFIJE: Mare Milin

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.