Na otvorenju jubilarnog 70. Pulskog filmskog festivala više od 5,500 posjetitelja

Na otvorenju jubilarnog 70. Pulskog filmskog festivala više od 5,500 posjetitelja

 Najavljen kao posveta publici i filmašima, 70. Pulski filmski festival koji se održava od 15. do 23. srpnja ove godine, otvoren je pred više od 5.500 gledatelja u rasprodanoj pulskoj Areni uz premijeru filma pulskog redatelja Andreja Korovljeva Hotel Pula s Erminom Bravom i Nikom Grbeljom u glavnim ulogama.

Tijekom svečanosti otvorenja brojni su redatelji, glumci i producenti ispričali svoje festivalske anegdote prisjetivši se nezaboravnih trenutaka, a kroz video-priče s festivalskim uspomenama publika ima posebno mjesto u festivalu sa svojim pričama, uspomenama i sjećanjima.

Ustvrdivši kako sedam punih desetljeća velebno kino pod zvijezdama u Arenu privlači umjetnike i ljubitelje umjetnosti, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek je u izravnom prijenosu otvorenja na HTV-u, istaknula kako cijelo to vrijeme Pula ponosno stoji ucrtana na filmskoj karti svijeta, od samih početaka držeći korak s europskim i svjetskim kretanjima, promovirajući pritom i hrvatsku kulturu.

Dodala je kako joj je posebno drago što je velika obljetnica Pulskog filmskog festivala posvećena odnosu publike i filma te će ovogodišnji program otvoriti i zatvoriti filmovi pulskih umjetnika, koji su snimljeni u Puli i o njoj govore. "Nakon nekoliko izazovnih godina za film i kulturu općenito, naši su umjetnici svojim stvaralaštvom dokazali da i krizna vremena mogu biti izrazito plodna uz naše razumijevanje i potporu, što je vidljivo po snažnom uzletu hrvatskog filma", zaključila je ministrica.  

Jučer ujutro je u Domu hrvatskih branitelja predstavljena monografija 70 godina filma pod zvijezdama u Puli nastala u suradnji Javne ustanove Pula Film Festival i Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, a dodijeljena je i nagrada Marijan Rotar Arheološkom muzeju Istre, koju je preuzeo ravnatelj Darko Komšo. Sinoć je priređen i domjenak na kojem su okrugle obljetnice zajedno proslavili Pulski filmski festival, Zagreb film i Hrvatski audiovizualni centar, na kojem se uz ravnatelje, Danijela Peka, Vinka Brešana i Christophera Petera Marcicha obratila i ministrica Obuljen Koržinek.

„Uz velike rođendane koje slavimo - 70. obljetnicu Pula film festivala i Zagreb filma te 15. obljetnicu Hrvatskog audiovizualnog centra nije nevažno istaknuti i 10. obljetnicu članstva Republike Hrvatske u EU jer smo kroz članstvo, ali i ranije u procesu pristupanja EU, počeli koračati europskim sustavima financiranja kroz program MEDIA i druge programe, ali i europskom regulativom koja je u velikoj mjeri inspirirala naše odabire u javnim politikama,“ istaknula je ministrica zahvalivši svima koji su nas doveli na 70. obljetnicu Pule, koji su doprinijeli velikim uspjesima Zagreb filma te svima koji su stvarali tadašnje i sadašnje sustave nacionalne kinematografije.

„Naša je uloga da kroz povećanje sredstava i javne politike stvaramo što bolje produkcijske uvjete,“ rekla je ministrica te istaknula zadovoljstvo time što je proračun za nacionalni program već ove godine uvećan za 40 posto, a već slijedeće godine su u planu sredstva od  9,2 milijuna eura. Ministrica je podsjetila i na recentne izazove, pogotovo nekoliko teških pandemijskih godina, te kako su uzletu domaćeg filma pomogle financijske mjere koje su pridonjele stabilizaciji audiovizualnog sektora i omogućavale stvaralački kontinuitet. Zato je izrazila posebno zadovoljstvo što je hrvatski film iz krize izašao još sjajniji i bogatiji, što dokazuju brojne nagrade svjetskih festivala, ali i sve veća gledanost naših filmova. Uz to, podsjetila je i na Zakon o elektroničkim medijima čime smo velike i brzorastuće dionike na tržištu obvezali na financijski doprinos i stvorili dodatne stabilne izvore financiranja za nacionalnu kinematografiju. Svi ti napori usmjereni su na jačanje neovisnih proizvođača što je glavni uvjet za održivost sektora, stoga je ministrica najavila još jednu važnu reformu za audiovizualni sektor - uvođenje tzv. tax credit modela za investiranje u audiovizualna djela, čime Vlada, Ministarstvo kulture i medija i Hrvatski audiovizualni centar žele ojačati domaće produkcijske kuće.

Obljetničko izdanje Pule prikazat će radove triju pulskih režisera. Uz film Hotel Pula Puležanina Andreja Korovljeva kojim je otvoren ovogodišnji festival, predstavit će se Filip Heraković s već nagrađivanim Pelikanom, a posljednje večeri, nakon dodjele nagrada, bit će prikazan film pulskog filmaša, filmskog kritičara i profesora Elvisa Lenića Brod, kao hommage Uljaniku. Inače za Zlatne arene u programu Hrvatski film natječe se sedam premijernih naslova dok se sedam naslova natječe u sekciji Hrvatske manjinske koprodukcije.

O Zlatnim arenama koje će biti dodijeljene filmovima u konkurenciji odlučuje peteročlani žiri koji čine direktorica fotografije i snimateljica Tamara Cesarec, glumica Nives Ivanković, producentica Maja Popović Milojević, dramaturginja i spisateljica Tena Štivičić te redateljica Snježana Tribuson.

PoPularna Pula, popratni filmski program 70. Pule donosi hit-naslove poput Oppenheimer Christophera Nolana, kojemu će to biti hrvatska premijera, Barbie Grete Gerwig, Asteroid City Wesa Andersona, ali i klasik našeg oskarovca Dušana Vukotića iz 1981. - SF poslastica Gosti iz galaksije uz koji je održana središnja proslava 70. godišnjice Zagreb filma, 15. godišnjice Hrvatskog audiovizualnog centra te 70. godišnjice Pula film festivala.

MINKLULT

Retrospektivni program 70 godina Pule na Trećem do 22. srpnja na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije prikazuje 20 filmova iz povijesti Pulskog festivala, odnosno selekciju restauriranih verzija klasika, kultne i popularne naslove.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.