Prezentacijom programskih sadržaja završio je varaždinski dio 25. Škole medijske kulture „Dr. Ante Peterlić”

Prezentacijom programskih sadržaja završio je varaždinski dio 25. Škole medijske kulture „Dr. Ante Peterlić”

Svečano je zatvoren varaždinski dio 25. Škole medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“ projekcijom radioničkih filmova u kinu Gaj i izložbom radova s radionice fotografije u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Varaždinu. Prezentacija programskih sadržaja održana je u četvrtak, 24. kolovoza, a varaždinski dio  25. Škole medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“, održan je od 17. do 25. kolovoza 2023. godine. Škola se ubraja među pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj te među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske unije. Ovogodišnju je Školu pohađalo više od 100 polaznika, uz stručno vodstvo filmskih i multimedijskih profesionalaca kroz čak dva seminarska programa i osam radionica. Program Škole obogaćen je dodatnom nastavom, a uz radionice i seminarske programe organizirane su i večernje projekcije i jutarnje filmske analize.

Rezultat  provedenih programa brojni su multimedijski radovi i kratkometražna filmska ostvarenja. Prezentacija programskog sadržaja polazničkih radova popraćena je kritičkim osvrtima filmskog montažera i redatelja Damira Čučića.U varaždinskom kinu Gaj predstavljeni su filmovi nastali u sklopu radionice dokumentarnog filma pod vodstvom Tomislava Mršića i radionice eksperimentalnog filma voditelja Marinka Marinkića. Rezultate stečenog znanja i vještina pokazali su i polaznici radionice kamere i snimanja koju su vodili Boris Poljak i Dinka Radonić, montaže pod vodstvom Ivane Fumić i Marina Juranića, radionice vizualnih efekata voditelja Marina Vuletića, radionice dramske pedagogije pod vodstvom Marije Šorše i radionice filmskog scenarija pod vodstvom Ante Zlatka Stolice. U Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Varaždinu otvorena je izložba radova s radionice fotografije pod voditeljskom palicom Darija Petkovića.

Uvodnu je riječ imala koordinatorica programa Marta Bregeš. Tajnica Hrvatskog filmskog saveza Tatjana Aćimović zahvalila se svim polaznicima, voditeljima, stručnim suradnicima, predavačima, pokroviteljima i partnerima. Također se zahvalila Hrvatskom audiovizualnom centru na podršci i pokretanju važnih projekata i poziva koji omogućuju daljnje djelovanje i rad te održavaju snažan interes za ovakve filmske događaje. Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Varaždin zahvalila se organizatorima Škole na šestom gostovanju u Varaždinu, a Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina također je izrazio svoje riječi podrške za nastavak djelovanja Škole i prepoznao važnost rada na području filmske pismenosti. Ingrid Padjen Đurić, viša stručna savjetnica za filmsku pismenost pri HAVC-u istaknula je važnost Škole kao mjesta gdje motivirani i entuzijastični polaznici iz godine u godinu imaju priliku slušati vrhunska predavanja i polaziti mnogobrojne specijalističke radionice, mnogi od kojih to znanje nesebično dalje prenose mlađim generacijama u školama. Za kraj, prof. dr. sc. Hrvoje Turković osvrnuo se na 25 godina rada Škole i pojasnio nam kako je Škola nastala.

Iako je tradicionalno varaždinsko izdanje Škole službeno završeno, ova se posebna 25. godina Škole slavi i prvim gostovanjem Škole u Puli koje počinje već 28. kolovoza, a traje do 1. rujna. Gostovanjem u Puli obuhvaćeni su seminarski program, radionice kamere i snimanja, hibridnog filma te animiranog filma. Škola medijske kulture „Dr. Ante Peterlić” održana je u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Agencije za elektroničke medije, Grada Varaždina i Grada Pule, a pod generalnim sponzorstvom AVITEH-a. Partneri su Filmsko-kreativni studio VANIMA, POU Varaždin i kino Gaj, Pečetri, Pulska filmska tvornica, Kino Valli, Pula Film Festival i Zajednica tehničke kulture Pula.

Program Škole medijske kulture održava uz preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a temeljem pozitivnog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.