Za turizam je ključno poslodavcima otvoriti prostor za povećanje plaća

Za turizam je ključno poslodavcima otvoriti prostor za povećanje plaća

„Radne kvote za turizam i ugostiteljstvo za ovu godinu povećane su gotovo 75 posto, ali to nije trajno rješenje, već gašenje požara. Trajno rješenje je usklađivanje obrazovanja s potrebama tržišta rada. Naime, u ovoj školskoj godini 3.800 učenika željelo se školovati za kuhara, upisano je 1.200. Za konobara će se školovati 705 učenika, a htjelo je 2160 učenika. Istovremeno, najveći broj radnika u 2017. godini u turizmu tražio se upravo u području pružanja smještaja te pripreme i posluživanja hrane. Dakle, nedostaje nam sposobnost brze prilagodbe. Nije dovoljan set mjera za „ovdje i sada“, već dugoročan plan,“ istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović na konferenciji „Turistički djelatnik – izazovi i mogućnosti“.

Poručio je kako je ključno poslodavcima stvoriti uvjete da mogu podići plaće i privući potrebnu radnu snage te kako u razvoju turizma uvijek trebamo imati na umu širu sliku gospodarstva.

„Razvojem turizma s ponudom visoke kvalitete idemo prema cjelogodišnjem poslovanju. Za primjer mogu navesti zdravstveni turizam. To pak znači manje sezonaca i više radne snage sa sigurnim radnim mjestom i kontinuiranim izvorom primanja“, zaključio je Burilović.

Gordana Deranja, predsjednica HUP-a kazala je kako na uspjeh u turizmu utječu mnogi faktori. „Značaj turizma za našu zemlju je neupitan, ali naredna godina će biti izazovna zbog brojnih vanjskih čimbenika poput recesije u Italiji, usporavanja rasta Njemačke i povratka Turske kao destinacije. Turizmu je stoga bitna snažnija potpora Vlade kako bi bili konkurentniji. Zbog iseljavanja povećani su pritisci da se izjednače uvjeti rada s onima na tržištu EU“, naglasila je Deranja i pozvala da se smanji opterećenje rada ili snizi PDV kako bi se povećao investicijski potencijal turističkih tvrtki.

„Cilj nam je maksimalno aktivirati domaću radnu snagu, ove godine je 20.000 nezaposlenih izrazilo želju za rad u turizmu, a za njih smo organizirali povezivanje s poslodavcima. Omogućili smo povratak umirovljenika u svijet rada na pola radnog vremena te povećali kvote za strane radnike, a sve to bi trebalo smanjiti pritisak na tržište rada“, kazao je ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić.

Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je da se bez razumijevanja svih drugih ministara i dionika u turizmu ne može postići ništa. „Mi smo svi stavili 'dresove' sa strane i bacili se na rješavanje problema. Vlada je prepoznala važnost turizma i izdvojila oko 2 milijarde kuna za zapošljavanje u ovom sektoru koji može biti sigurna luka za brojne buduće radnike“, izjavio je Cappelli, dodavši da moramo razvijati cjelogodišnju ponudu kroz zdravstveni turizam te uz usluge prodavati i znanje.

Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede je rekao da je turizam za naše gospodarstvo neprocjenjiv. Uz 12 milijardi eura prihoda prošle godine donosi i dizanje drugih povezanih grana, a naročito poljoprivredne i prehrambene industrije. „Postali smo destinacija poznata po gastronomiji i dobrim vinima, a bez turizma to ne bi bilo moguće. Što se tiče nedostatka radnika, o tome smo morali razmišljati prije pet godina kad je na burzi bilo 300.000 nezaposlenih, ali nije kasno i svi zajedno moramo raditi na tome da se situacija popravi“, poručio je Tolušić, uz napomenu da se ništa neće popraviti preko noći.

U sklopu konferencije održane su dvije panel rasprave o tome kako privući i zadržati turističkoga djelatnika te kako upravljati ljudskim potencijalima i obrazovati ljude za turizam. Ciljevi konferencije su utvrđivanje stanja na tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva, usklađivanje potreba poslodavaca sa obrazovnim sustavom te analiza zanimanja budućnosti u turizmu. Zainteresiranima su također prezentirane mogućnosti korištenja EU fondova za zapošljavanje i edukaciju u sektoru turizma i ugostiteljstva.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.